петък, февруари 23, 2024

Оскари 2016: Залогът пред Алехандро Иняриту |

Режисьорът на „Завръщането“ Алехандро Гонсалес Иняриту е един от големите фаворити за статуетката за най-добър режисьор на тазгодишните „Оскари„, като испанският гений е изправен и пред историческо постижение.

След като и през миналата година Иняриту бе отличен сред режисьорите, а Академията призна брилянтната му работа по „Бърдмен“, сега ибериецът може да се превърне в едва третият режисьор в историята на киното, успял да спечели „Оскар“ в две последователни години.

До този момент тази чест се е отдавала на само двама режисьори. Първият е Джон Форд, който през 1939 и 1940 година е награден за режисурата си на The Grapes of Wrath и How Green Was My Valley. Десет години по-късно – между 1949 и 1950 година, постижението на Форд е повторено от Джоузеф Манкевич, който грабва статуетката за лентите A Letter to Three Wives и All About Eve.

По-рано през тази година Алехандро Иняриту даде силна заявка за „Оскар“, печелейки и „Златен глобус“ за „Завръщането“. Историята обаче показва, че често носителите на двете награди се разминават. Например, в последните няколко години, с едно изключение, носителите на „Златен глобус“ за най-добра режисура не успяват да спечелят и „Оскар“ в последствие. Това са Дейвид Финчър за „Социалната мрежа“, Мартин Скорсезе за „Изобретението на Хюго“, Бен Афлек за „Арго“ и Ричард Линклейтър за „Юношество“. Изключението се нарича Алфонсо Куарон, който „прегърна“ и двете статуетки за възхитителния визуален шедьовър „Гравитация“.

Алехандро Иняриту е изправен пред историческо постижение
Алехандро Иняриту е изправен пред историческо постижение

В случай че грабне статуетката на 28 февруари, за Алехандро Иняриту това ще бъде и общо четвърта награда от Академията до този момент. Освен за режисурата си на „Бърдмен“, испанецът бе отличен и в категориите най-добър оригинален сценарий и най-добър филм. Отново за „Бърдмен“.

Остава да видим, дали вдъхновяващата история на Хю Глас, разказана ни от Алехандро Иняриту и Леонардо Ди Каприо, ще бъде отличена от Академията. А номинации не липсват. Освен че Иняриту ще се бори за статуетката за най-добър режисьор, „Завръщането“ е номиниран и за най-добър филм, а Леонардо Ди Каприо отново посяга към първия си „Оскар“ за най-добра мъжка роля. Том Харди е сред номинираните за поддържаща мъжка роля, като оценени при „Завръщането“ с номинации са още операторското майсторство, костюмите, монтажът, гримът и прическите, визуалните ефекти и други.

Източник: Vibes.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!