петък, февруари 23, 2024

Оскари 2016: Осем потенциални разочарования |

Времето на тазгодишните Оскари наближава с пълна сила, като за 88-и път Академията ще раздаде престижните статуетки на бляскава церемония в Холивуд на 28 февруари. Номинираните в различните категории вече са известни, като предстои да видим и накъде ще се запътят статуетките.

Липсата на достатъчно чернокожи сред номинираните доведе до сериозни дискусии, а популярни имена като Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет дори обявиха, че ще бойкотират церемонията. С призиви за бойкот бе залят и водещият на церемонията Крис Рок, който също е чернокож.

И докато #OscarsSoWhite дискусията продължава да се вихри с пълна сила, ние ще ви предложим списък от осем потенциални разочарования, които можем да видим по време на церемонията. Списъкът е съставен от What Culture, а ние, естествено, ще добавим, че разочарованието за едни може да бъде радост за други. Всичко опира до гледна точка и лични предпочитания.

8. „Карол“ няма да спечели нищо

1

Красивият филмов романс на Тод Хайнс така и не стигна до номинация в категориите за най-добър филм или най-добър режисьор, но пък за сметка на това „Карол“ е номиниран за най-добър адаптиран сценарии, операторско майсторство, костюми, саундтрак, главна и поддържаща женска роля.

Изводът е, че Академията харесва „Карол“, но той видимо не е сред големите й фаворити. Достатъчно показателно е, че при възможността да бъдат номинирани осем заглавия в категорията за най-добър филм, номинирани бяха осем, а „Карол“ остана извън борда.

А ако Кейт Бланшет и Рууни Мара останат с празни ръце в категориите за най-добра главна и поддържаща женска роля, а „Завръщането“ и „Лудият Макс“ оберат наградите при „техническите“ номинации, то нищо чудно „Карол“ да остане без нито една статуетка. Което би било разочароващо, имайки предвид очевидните достойнства на лентата.

7. Еди Редмейн отново ще си тръгне със статуетка

2

След като през миналата година бе отличен за гениалното си превъплъщение в кожата на Стивън Хокинг, Еди Редмейн отново е номиниран в категория главна мъжка роля за ролята си в „Момичето от Дания“. Мнозина вече очакват, че талантливият британец ще триумфира отново и за втора поредна година ще обере лаврите при мъжете.

Не ни разбирайте погрешно – Еди Редмейн е брилянтен актьор, но в случая проблемът не е в него, а в лентата. „Момичето от Дания“ просто не е толкова добър, колкото се очакваше. За разлика от ролята му в „Теорията на всичко“, превъплъщението му в Лили/Ейнар не е и наполовина толкова оригинално и въздействащо. И друг път сме виждали мъже да играят ролите на жени, като трудно можем да кажем, че Еди Редмейн внася нещо наистина уникално в случая. „Момичето от Дания“ разказва важна история, която си струва да бъде споделена със света, но това не означава, че Еди Редмейн трябва задължително да бъде отличен и този път.

6. Straight Outta Compton и Sanjay’s Super Team няма да спечелят

3

Вече споменахме за #OscarsSoWhite дискусията, която постави Академията под наплива на сериозни критики заради липсата на достатъчно расово разнообразие при номинираните.

Едни от малкото номинирани в това отношение са биографичният филм за хип-хоп легендите N.W.A. – Straight Outta Compton (номиниран за най-добър оригинален сценарий) и вдъхновеният от индузма Sanjay’s Super Team на Санджай Пател, който ще се бори в категория за най-добър късометражен филм.

Ако и двете номинации не успеят, то Академията отново ще бъде силно обвинена за липсата на расово разнообразие. Всъщност, дори и Straight Outta Compton да спечели статуетка, то вероятно ще бъде повдигнат въпросът, че сценаристите на лентата са бели.

5. „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ ще остане с празни ръце

4

От времето на последната церемония за връчване на „Оскарите“, нито един друг филм не е имал комерсиалния успех на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Лентата на Джей Джей Ейбрамс счупи впечатляващ брой боксофис рекорди, превръщайки се в един от най-успешните филми в историята на киното. Погледнато откъм цифрите.

Ако на 28 февруари се окаже, че Академията не е взела предвид интереса, който „Силата се пробужда“ е успял да генерира сред киноманите, отново над повърхността ще изплува и добре познат дебат – дали всъщност Академията взима предвид на кои филми хората се забавляват най-много, или просто награждава най-добрите драми, появяващи се на голям екран около февруари.

Техническите категории са тези, където Академията най-често възнаграждава екшън продукциите, а „Силата се пробужда“ определено има шанс да грабне статуетка в категориите за най-добър монтаж, звук или визуални ефекти. Саундтракът на Джон Уилямс също получи номинация, но е трудно да повярваме, че работата на Енио Мориконе в „Омразната осморка“ може да има конкуренция. А колкото до останалите категории, там като сериозни фаворити се явяват „Завръщането“ и „Лудият Макс“, което означава и солидна конкуренция за „Силата се пробужда“. Дори и без „Оскари“ обаче, лентата на Джей Джей Ейбрамс постигна толкова голям комерсиален успех, че със сигурност екипът, стоящ зад нея, има с какво да се утеши.

4. Дженифър Лорънс ще спечели за ролята си в „Джой“

5

Ако Дженифър Лорънс спечели втори „Оскар“ преди своя 26-и рожден ден, то нещата ще започнат да изглеждат като силно фаворизиране от страна на Академията. Напоследък изглежда, че всяка роля на Лорънс, различна от франчайзите, в които участва, получава номинация.

„Джой“ е хубав филм, а Дженифър Лорънс се справя добре в него, особено имайки предвид различните възрастови групи, в които трябва да „влезе“, но трудно може да се каже, че ролята на Джой Мангано я поставя на предела на възможностите й.

Академията не бива да награждава едни и същи хора, правещи един и същи тип неща всяка година. Наградени трябва да бъдат ролите, които „тласкат“ актьорите към впечатляващи нови нива на представяне, които не сме виждали до момента от тяхна страна. „Джой“ не прави това с Дженифър Лорънс.

Далеч по-приятно би било да видим Шарлот Рамплинг да бъде отличена за представянето си в „45 години“, което и практически възроди кариерата й. Други биха казали, че Бри Ларсон и Сайорс Ронан също заслужават внимание в случая.

3. „Лудият Макс: Пътят на яростта“ ще остане без статуетка

6

„Лудият Макс: Пътят на яростта“ е в борба за впечатляващ брой статуетки – започвайки от техническите категории и стигайки до тези за най-добър режисьор и най-добър филм. Лентата на Джордж Милър не спечели абсолютно нищо на последните „Златни глобуси“, което може да бъде и притеснителен знак преди „Оскарите“. Определено конкуренцията във всяка категория е сериозна.

Самият Джордж Милър ще трябва да се бори с миналогодишния победител за най-добър режисьор – Алехандро Иняриту, който и тази година е в играта с изключително силния „Завръщането“. Който, освен всичко друго, ще бъде и далеч по-свежо изживяване за хората, които гласуват.

Битката в категория най-добър филм изглежда яростна, докато при монтажа „Големият залог“ е лента, която получава много комплименти. „Завръщането“ е силен фаворит при костюмите, грима и прическите, докато звуковите и визуални ефекти може да бъдат спечелени от „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

Би било страхотен малшанс, ако „Лудият Макс“ не бъде отличен с нито една статуетка, но и по-странни неща са се случвали на „Оскарите“.

2. „Мостът на шпионите“ ще спечели в категория най-добър филм

7

Стивън Спилбърг е име, към което всеки уважаващ себе си киноман трябва да изпитва почит. Това е безспорно. Лесно е да видим, защо Академията изпита нужда да номинира „Мостът на шпионите“ в цели шест категории, въпреки факта, че това далеч не е сред най-силните филми на легендарния режисьор.

Да, има някои категории, в които „Мостът на шпионите“ би заслужавал да спечели, като например най-добра поддържаща роля за великолепното представяне на Марк Райланс, но евентуален успех в битката за най-добър филм би предизвикал вълна от критики.

Въпреки че „Мостът на шпионите“ е много добър филм, а Стивън Спилбърг е безспорна икона в индустрията, награждането му с трети „Оскар“ (след „Спасяването на редник Райън“ и „Списъкът на Шиндлер“, б.р.) би представлявало клиширан и очевиден избор. Академията би трябвало да награждава ленти, които блестят с въображение и оригиналност, а не онези, които са се „наместили“ удобно във вече добре обработена и позната ниша.

1. Леонардо Ди Каприо (отново) е без статуетка

8

Очевидно това е темата, която вълнува най-сериозен брой хора преди церемонията на 28 февруари – ще вземе ли най-накрая Леонардо Ди Каприо своя първи „Оскар“ или един от най-добрите актьори на нашето съвремие отново ще остане пренебрегнат? Ди Каприо отново ни демонстрира върха на възможностите си в „Завръщането“, а 156-те минути в кожата на Хю Глас трябва да му донесат статуетката. Или поне на това се надяват феновете му.

Няма съмнение, че ако Лео не си тръгне като победител, реакциите по адрес на Академията отново няма да закъснеят. Ще видим и още meme-та. И шеги. И майтапи. Въпросът обаче е там, че и този път Ди Каприо има сериозна конкуренция в категорията.

Вече споменахме, че миналогодишният победител Еди Редмейн е със силни позиции да повтори успеха си, докато се чуват и гласове на подкрепа за превъплъщението на Майкъл Фасбендър в кожата на Стийв Джобс. Определено темата „Ди Каприо“ вълнува най-много хора преди предстоящата церемония, като само можем да си представим последствията в социалните мрежи, ако Лео отново остане разочарован.

Източник: Vibes.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!