Съдът е отменил гаранциите на Лиляна Деянова – ЛиЛана, брат й Александър и още петима души, които прокуратурата обвинява, че като организирана престъпна група, незаконно са усвоили европейски средства по програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това казаха от спецсъда. Обвинението е за над 2,7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.

В края на септември спецсъдът върна на прокуратурата делото, тъй като откри пропуски в обвинителния акт, който по-рано държавното обвинение представи с фанфари и дори пусна клип за илюстрация, в който директно свързва певицата с Васил Божков, съобщава Сега. Във видеото бе записано, че в хода на разследването били открити „доказателства за свързаност между участниците в престъпното сдружение и друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинения“. Същият е с наложени санкции по закона „Магнитски“.

Съдът прие, че обвинителният акт, внесен от прокуратурата, не отговаря на законовите изисквания за съдържанието му. Една от забележките на съда например е, че е неясно за какво точно е обвинен един от подсъдимите – Петър Марчоков, прокуратурата не е посочила никакви факти за негови действия, които да го правят част от престъпната група.

С връщането на делото са отменени и гаранциите на подсъдимите и те вече са на свобода срещу подписка. Досега Мартин Димитров и Лиляна Деянова бяха с 40 000 лв. гаранция, Александър Деянов с 50 000 лв. (той не я плати в знак на протест, но прокуратурата не се задейства срещу това), Петър Марчоков – 10 000 лв., Александър Ангелов и Максим Ботев – по 5000 лв., Ася Йочева – 1000 лв. Сега те са с най-леката мярка – „подписка“.

Освен това на всички е отменена забраната да напускат страната.

Коментари