Тази вечер в изисканата обстановка на галерия „Оборище 5” пандемията за два часа не доминираше мислите ни. Енергията, която разбутваше пространството, стигаше да се захранят няколко малки града с електричество и добрина.

Състоя се втората церемония на кампанията „Вдъхновителки“, инициирана от mila.bg и вестник „24 часа“, и разказала вдъхновяващите истории на 14 жени, които заразяват с възхитителен личен пример.

Събитието откри г-жа Венелина Гочева – издател на „24 часа“ и управител на Медийна група „България“, която приветства всички гости. 
„Когато мен и съпруга ми ни застигна COVID-19 и бяхме приети в болница, видях колко уплашени бяха мъжете и колко всеотдайни бяха медиците, и в частност дамите сред тях… Преди година благодарих на мъжете, които ме подценяват, сега казвам, че е време самите ние да се оценим. Тази кампания е нещото, което си струва да продължим. Видях колко много кампании се вдъхновиха от нея. Наистина е време да се оценим, защото това ще бъде реалната ни цена“, каза Венелина Гочева. 

Вяра Караджова, мениджър маркетинг и продажби на Eucerin за България и Северна Македония, заяви, че тяхната компания подкрепя инициативата на двете медии, защото е „привилегия и удоволствие“. Тя обеща, че компанията, която представлява, ще застане отново зад вдъхновяващите жени на България.

Диляна Якова, мениджър устойчиво развитие във „Филип Морис България“, които също подкрепят кампанията „Вдъхновителки”, представи номинираната от тях Елица Баракова, директор на фондация „BCause в помощ на благотворителността“.

„За тези 7 години Елица успя да превърне една наша малка идея в мащабна и много смислена програма, която всъщност помага на голяма част от маргиналните общности“, каза Диляна и покани на сцената първата вдъхновителка.

„Аз съм малко професионален вдъхновител, защото фондацията, в която работя, предполага да съберем екип. В залата е пълно с хора, които ме изпълват със скромност, защото те го правят, без да е тяхна професия“, сподели Елица Баракова. 

Актьорът и музикант Владимир Михайлов, станал особено популярен напоследък с участието си в сериала „Братя”, представи психотерапевта Валентина Димитрова и организационния психолог Оля Минева от фондация Emprove и кампанията #ЖенитеSurvivors, чиято мисия е да подкрепят жени, преживели домашно насилие. 

 

„Много се вдъхнових от думите на Оля, която каза, че да помагаш е все едно да си съд, в който течността никога не свършва. Радвам се, че розовите очила са още цели, пожелавам ви винаги да бъдат такива“, така се обърна Владимир Михайлов към основателката на Emprove Оля Минева и ментора на #ЖенитеSurvivors Валентина Димитрова. Валя, от своя страна, благодари на останалите вдъхновителки за това, което са. 

Водещата на сутрешния блок на NOVA Лора Инджова връчи плакет на управителя на очна клиника VISION Елена Кумбиева.

„С моята вдъхновителка се запознах преди броени минути, но вече знам, че тя прави всичко в нейната професия заради младите хора, които искат да изживеят живота си с отворени очи“, представи г-жа Кумбиева журналистката.

„Аз съм една от тези щастливки, която имаше късмет да ви срещне в живота си. За мен това е един много отдавна изживян урок, който потвърди всичко онова, което съм мислила и оценявала като стойност. Животът е велико нещо. Малките теща, когато са оценени, когато виждаш резултати, които трупат една купчинка, която непрекъснато нараства като грамада. Когато трябва да отстъпиш пътя на следващото поколение и знаеш, че нещо малко си оставил на онези, които си учил, с които си работил и поучавал“, развълнувано благодарие за отличето госпожа Кумбиева. 

На режисьора, сценарист, писател, преподавател и преводач Димитър Коцев-Шошо се падна двойна чест. Той връчи плакет на Надежда Данабашева – майка на син аутист, която е пътеводна светлина за много родители, чули тази диагноза за децата си, борейки се за по-голяма информираност, свързана с болестта, и с интеграцията на хората, страдащи от нея.
Адаптира на български език анимационния филм „Случват се удивителни неща” на колумбиеца Алекс Амелинес, създаден, за да обясни аутизма по разбираем и описателен начин.
Тя е и един от създателите на световно известни компютърни игри и капитан на отбор, който тества ескейп стаи, преди да бъдат пуснати в експлоатация.

И на Катерина Ковачева – старши психолог във фондация „За Нашите Деца” и един от най-неуморните радетели да се намали броят на изоставените деца у нас, ненамерили семейство. Тя е един от пионерите, които се стремят към повече гласност, касаеща осиновяването в България. Заради тази своя кауза става полуфиналист в световната класацията на Junior Chamber International в категория „Принос към децата, световния мир и/или човешките права”.

Актрисата Йоанна Темелкова, позната от „Под прикритие” и „Братя”, представи Даниела Динева – фигура, която свети в пространството много преди да чуем термина „инфлуенсър“. Тя е създател на блога Cooks and Bakes и откровен разказвач за пътешествието, което й отнема години преди да стане майка на първия си син…

„Трудно ми е да облека всичките емоции в думи, благодаря на историите, които споделихте, защото те имат значение“, разчувствана сподели Йоана. 

„Хората искат да знаят, че мечтите се случват, аз знам го знам, борейки се толкова дълги години за дете. Имах два пътя пред себе си и реших, ме няма да се откажа. Децата са най-голямото ми постижение, надявам се всеки от вас да се бори за мечтите, защото те наистина се сбъдват, когато работим за това“, убеди Дани. 

Главният сценарист на едни от най-обичаните филми и сериали като „Дъвка за балончета“, „Под прикритие“, „Стъклен дом“ Теодора Маркова удостои с отличие Ваня Ананиева – създател на езикови училища „Интелект” и благотворителната „Предай нататък“, която помага на 1200 възрастни хора и хора с увреждания всеки месец.

„Мислех колко е крехко вдъхновението и колко пагубна може да бъде една критика за него, от мама, от тати, от Шошо. Преди 4 години Агнешка Холанд ми дподели, че е спряла да чете лошиге коментари, защото ако продължавам да го правя, повече няма да снимам нито един филм, но си сложих и бариера на наградите. Моята вдъхновителка има вътрешен компас, която всички искаме да имаме“ с тези думи Теодора покани на сцената Ваня Ананиева. Тя от своя страна сподели: „Аз вярвам че хората, които правят добро, са хората, които променят света. С кампанията „Предай нататък“ отидохме в дома за възрастни хора и там една от дамите ме покани в стаята си. Преди да си тръгна, тя отвори едно чекмедже и извади оттам две пакетчета захар. Вземете това от мен. Ето това е смисълът на всичко, което правим. Това пакетче кафе е винаги на бюрото ми, това е моят компас. “ 

Актьорът Филип Буков, познат от сериала „Откраднат живот”, изненада Росица Букова – основателката на „Движение на българските майки“, на която е син, връчвайки й отличието „Вдъхновителка”.

„Аз буквално живея в домовете за изоставени деца. Вдъхновяват ме историите на децата, Когато за пръв път посетих дома за изоставени деца в Перник, си казах – „Росица, ти нямаш проблеми в този живот.Не се отказвайте от това дори да помогнете на един човек“, призова Росица, а синът й категорично заяви, че майка му е най-упоритият и постоянен филантроп, когото познава.

Неописуемо заразителната с мъдрост и чувство за хумор Силвия Лулчева награди Кремена Кунева и Поли Троянова от проекта „За Доброто“, които в началото на пандемията събраха над половин милион лева и предоставиха предпазни материали за българските болници, а Поли изографиса прекрасни рисунки по стените на отделението по неврохирургия в болница „Свети Иван Рилски“ в София, където се лекуваше невръстният й син.

Силвия Лулчева заяви, че се чувства в духа благодарение на дамите в залата. „Възбудих се от идеята да направя един смел проект, да представя пред камера дами на възраст над 90 години, защото имаме тотална липса на памет, от която имаме нужда отново в живота си. Името на проекта е „Минало несвършено, женски род, множествено число“.

Актрисата беше придружена от Мадам Попова – заместник-директор на френската гимназия, която след месец навършва 95. Тя изрецитира стихотворението „Напред“.

Кремена Кунева благодари за отличието, казвайки, че е изключително важно нещо е да се насърчава вдъхновение. „Всеки може да направи света една идея по-добър, но ако не вдъхнови още повече хора, които да правят добро, то ще си остане там“. 

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, е родом от Кения. Преди това е заемала ръководни постове на световната организация в Зимбабве, Малави и Руанда, където е ръководила комплекси програми за деца. Д-р Муита притежава бакалавърска степен по медицина и хирургия, магистър е по педиатрия от Университета в Найроби, има и магистърска степен по обществено здраве от университета „Джонс Хопкинс“, САЩ.

Тя връчи плакет на Тя – Жена. Анонимна. Защото нейната история е минало, а тя не се отъждествява с него. На 20 години Тя се влюбва и заживява с мъж, който пет години по-късно започва да упражнява над нея насилие. Той е възпитан, образован, от хубаво семейство, с чудесна кариера и… с тежка ръка.

„Доброто, емпатия са рядкост в наши дни, много съм горда, че хората тук приближават останалите по една стъпка към тези добродетели отново да се появат на хоризонта. Радвам се, че намерих лидери тук, на това място, в тази кампания, искам да поздравя всички вас за вдъхновението, за великите неща, които правите за хората, за децата. Домашното насилие над деца и жени трябва да бъде изкоренено“, призова д-р Муита.

А от Emprove ссподелиха, че се радват, че все повече жени им се доверяват, че има все повече жени, които отварят очите си. 

Актьорите, които играят екранна двойка в сериала „Братя”, Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов изляха обичта си към Таня Димитрова, която е основател на образователен център за глухи деца „Яника“ и която познаваме от малкия правоъгълник в долния десен ъгъл на нашите телевизори. Тя е един от жесто-мимичните преводачи у нас. В ефира на HBO България може да гледате филма „Тихо наследство”, посветен на нея и нейната мисия.“

„На целия политически хаос, в който сме в момента, всеки един от вас е решил да засади нещо в собтвената си градина и не му пука какво държавата не е свършила. Да си дадаме кураж да продължим нататък и да продължаваме да случваме всякакви щури неща, които може да направим. Да сме подкрепа с нещата, които имаме дарбата да правим. Докато не започнем да правим това, което искаме от околните да парвят с нас, няма да живеем в един по-спокоен свят за всеки едни от нас.  Продължавайте, борете се, всичко това, което случвате ужасно много си заслужава“, каза Таня. 

Отличена беше и Десислава Бинева – директор на Българския културен институт в Париж, която не присъства на церемонията заради ангажиментите си в чужбина.

Събитието беше осъществено с подкрепата на „Филип Морис България“ и Eucerin (Beiersdorf Bulgaria). Всички вдъхновителки получиха комплименти от Eucerin и книги от издателство „Труд“.

Всички истории на тези изумителни жени може да прочетете в рубриката „Вдъхновителки“.

Силвия Лулчева и мадам Попова

Силвия Лулчева и мадам Попова

Източник: Mila.BG

Коментари