петък, февруари 23, 2024

Да освежим интериора и въздуха |

Когато украсяваме вътрешното пространство със стайни растения, ние не просто добавяме зеленина, но и те си взаимодействат с нас и нашето тяло, като подобряват начина ни на живот.

Домашните растения винаги са били част от модерната култура, по един или друг начин. Още древните гърци и римляни са започнали да внасят растения вътре, което продължава да е обичайна практика до ден днешен.

Добавянето на растения към интериора може да увеличи нивото на кислорода. По време на фотосинтеза, растенията абсорбират въглероден диоксид и отделят кислород. Този противоположен модел прави растенията и хората перфектни партньори. Като част от фотосинтетичните и респираторните процеси, растенията отделят влажни изпарения и по този начин премахват сухотата във въздуха.

Освен това, според нови проучвания, присъствието им подобрява фокуса и увеличава ефективността на работата у дома. И не на последно място, пречистват въздуха до 87% на всеки 24 часа, поне според НАСА. Предимствата, които те дават, ги правят не просто декор, а необходимост. Защото, честно казано, доброто здраве никога не излиза от мода.

Имате ли нужда от повече убеждаване?

За любителите на класическите растения, можем да предложим Ficus Alii. Наричан “един от най-добрите филтри за въздух”. Лесно растат и са устойчиви към вредители. Предпочитат по-влажни места, затова ги дръжте далеч от отопление и климатици. Почвата трябва да се поддържа влажна и да се пази от твърде силната светлина.

Ако искате да направите впечатление на гостите си и да получите безброй комплименти, изберете Madagascar Dragon Tree. За наше щастие, това растение не изисква постоянни грижи. Стига да не го забравите за повече от 6 месеца, всичко ще бъде наред. Расте бавно и може да достигне до 2 метра височина. Но бъдете внимателни, защото листата му са токсични за домашните любимци.

Хората с минималистичен вкус биха могли да заложат на кактусите. Грижата за тях е също толкова минималистична, колкото и външният им вид. Напълно достатъчно е да ги поливате на всеки 5 дни. Но знаехте ли, че имат изключително благоприятен ефект върху човешката психика? Намаляват стреса, увеличават продуктивността и намаляват шума до 5 децибела.

Любопитен представител на кактусите е Prickly Pearl. Някои доктори го препоръчват като хранителна добавка или сок, защото съдържа фибри, витамин С, каротен и много антиоксиданти. А в Мексико го използват за лек след напиване. Не би ли било прекрасно да имаме нещо толкова полезно у дома, вместо да купуваме лекарства от аптеката?

Напоследък нашумелите сукуленти не са просто за украса. Представлявайки една от най-разнообразните растителни групи, те могат да издържат във всякакви екстремни условия – от пустиня до планински студ. През многовековната история са използвани, за да направят всичко от сапун до хартия и са пълни с безброй лечебни свойства.

За да си спестим даването на излишна сума пари за „химия“, добра здравословна и интериорна алтернатива е растението Агаве. Традиционно се използва за лечение на порязвания и изгаряния, а в Централна Америкасе употребява за почти всичко – от стомашни язви и жълтеница, до зъбобол и менструални проблеми.

На последно място ще споменем растение, което изисква грижа и внимание, но за сметка на това представлява изключително красив интериорен мотив, поради което нямаше как да не го сложим в нашия списък  Амазонската лилия. Цъфтящо растение, красивите му цветове се появяват два пъти годишно, а ароматът на цветовете му може да ви накара да се почувствате по-добре още с влизането в стаята. Светлината, в която го отглеждате, не е от голямо значение, но температурата трябва да бъде между 18 и 22 градуса. Поливането е рядко – само когато почвата е напълно изсъхнала.

Източник: Vibes.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!