Българката Мира Селямоглу бе осъдена на 1 година и 10 месеца затвор в турската ни съседка. Тя е обвинена в тежки престъпления от съда в град Айдън, съобщиха от БНТ.
Мира бе задържана преди година от турската полиция в град Дидим. С нея е задържан и приятеля й – британецът Джо Робинсън.

За разлика от българката Робинсън е осъден на 7 години и 6 месеца затвор. Двамата бяха обвинени от турските власти за пропаганда в подкрепа на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК) и бяха арестувани.

Причина за ареста бе публикуването на снимки, на които 24-годишният Джо Робинсън е показан в камуфлажна униформа с бойци от Силите за защита на народа – сирийски кюрдски милиции, които Турция определя като терористи заради връзките им с ПКК.

По време на ареста британецът и българките са били на лятна ваканция в курорта Дидим, който се намира на около 200 километра южно от Измир. Властите в Турция арестували семейството, защото британецът е бил разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е обявена от Турция за терористична организация.

След като през 2014 г. напуска британската армия, Робинсън се запознава в социалните мрежи с кюрдски активисти. След това, също в социалните мрежи се запознават с Мира и по-късно започват връзка. Тя е обвинена, че в профилите си е разпространявала снимки и послания на смятани от Турция за терористични кюрдски организации.

На 17 юли, стана ясно, че турското външно министерство е обнародвало „черен списък“, включващ 77 българи, подозирани за връзки с терористични организации. За „черния списък“ става ясно от доклад на МВР на южната ни съседка, посветен на борбата с групировката „Ислямска държава“. По информация на журналиста Илхан Андай задържаните ни сънародници не са включени в „черния списък“.

Коментари

loading...