ГДБОП

Голямо количество оръжие е заловено при операция на ГДБОП. Подробности за резултатите от проведената операция ще оповестят заместникът на главния прокурор Иван Гешев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, и прокурорът от Специализирана прокуратура Евгения Станкова. Рекорден брой оръжия и боеприпаси са открити в гараж в столичния квартал „Редута”. Някои от автоматите са открити в село Габарево, Община Павел баня. При операцията са открити и наркотици. По непотвърдена информация в брифинга ще участват и премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров. Междувременно, в казанлъшкото село Хаджи Димово също се провеждат обиски и изземвания заради незаконно оръжие. Има задържани, съобщава bTV. По информация на медията двете акции са свързани, а вероятно спецоперацията се развива и на други места.

Това, което виждате онагледява защо точката организирана престъпност се счита за закрита по механизма за сътрудничество. Съществени проблеми за организираната престъпност в България няма, или ако има, те не са по-съществени, отколкото в другите европейски държави. Трябва да уважаваме труда на тези хора, които дават приноса си в затварянето на тази глава от доклада на ЕС за борбата с престъпността. Това заяви на извънреден брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев. „Става въпрос за три досъдебни производства, които са се случили благодарение на добрата работа на ГДБОП. Ще започна 3 години назад. Тогава бяха намерени над 50 автомати „Узи“, които представихме по сходен начин. Колегите от ГДБОП продължиха да работят по случая. Миналата седмица колегите са влезли в гараж в София. Шефът на организираната група не бе намерен. Тогава колегите от ГДБОП имаха информация, че този човек има склад, беше проверен адресът, но не беше намерено оръжие“, уточни зам.-главният прокурор. Лицето беше задържано при влизане в жилищен блок, бяха намерени десетки автомати, няколко „Калашников“, „Скорпиони“, беше намерен 4 кг черен барут, които при евентуално възпламеняване на мястото на блока би останала само черна дупка. Част от автоматите се водят обезопасени. Характерното е, че към всеки автомат има торбичка, в която са частите, които трябва да се сменят, за да стане боен.“, уточни Гешев. Вчера бе проведена друга операция на ГФБОП в Казанлък. Характерното са заглушителите, които се използват само от специалните части в България. Тази група е свързана с друга група, която се е занимавала с неистински документи“, посочи още той.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че това е голям удар срещу организираната престъпност. От думите му стана ясно, че са иззети 82 автомата. „Не съм виждал друг път такова количество оръжие. Става въпрос за 82 автомата. Такива имаме в специалните части и баретите. А заглушителите са правени само за нашите барети“, разкри премиерът. „Една част от откритите от ГДБОП и Специализираната прокуратура оръжия сме си я платили като контролирана доставка. Това каза още министър-председателят. „Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество – такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. От онзи ден арестувани. Една рота автомати, пистолети, гранатомети – бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка“, заяви Борисов.

Коментари

loading...