Българските власти задържаха швейцарски гражданин, след акция на на Гранична полиция, ДАНС и Специализираната прокуратура. Той е обвинен в тероризъм и контрабанда на оръжие, опитвайки се да премине границата с Турция, през ГКПП “Капитан Андреево”. Целта му е била да достигне Сирия, съобщи прокуратурата днес.

Мъжът и автомобилът са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система с информацията, че задържаният е въоръжен. Предоставена е и информация, че неговият баща е сигнализирал на полицията, че синът му е изчезнал заедно с автомобила, като от жилището им липсват и огнестрелни оръжия и боеприпаси.

По време на претърсването на неговия джип с швейцарска регистрация, българската полиция е открила три пушки, пистолет, повече от 400 боеприпаси и най-малко 24 ножа. Те също са намерили карта с маршрут, водещ към северната част на провинция Идлиб в Сирия.

Прокурорите не разкриха името на мъжа. Идлиб и части от няколко съседни провинции формират последната крепост на опозицията срещу режима на Башар ал-Асад.

Коментари

loading...