Кокаин и канабис са открити при съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на обвиняемия 25-годишен неправоспособен водач Петър Здравков, причинил смъртта на велосипедиста Мартин Чикалов във Варна и избягал от местопроизшествието, съобщава вестник „Монитор“.
Съдебно-химическата експертиза, назначена от Окръжната прокуратура във Варна по досъдебното производство срещу водача, който причини смъртта при пътно-транспортно произшествие на 39-годишния балетист от Варненската опера и избяга, е открила наличие на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните проби на обвиняемия.
Тези вещества се наблюдават само след употреба на канабис (марихуана) и кокаин. И канабисът, и кокаинът са в списъка на веществата с висока степен на риск и са поставени под специален забранителен режим.
Убиецът на Мартин Чикалов имал и проблеми със зрението, но шофирал без очила, стана ясно още при гледане на мярката му за неотклонение. Въпреки това, по време на инцидента той управлявал без очила и без книжка своя наскоро придобит автомобил. Сега се оказва, че бил и яко надрусан.

Представеното в съдебната зала от защитата на обвиняемия удостоверение за промени в постоянния адрес показва, че то е подадено на  11 септември в 14,05 часа. На същата дата и почти по същото време, 20 часа след тежкия пътен инцидент Петър, придружен от адвоката си, се предаде в поделение на МВР-Варна, след като бе обявен за общодържавно издирване. Тогава той не беше открит на нито един от адресите му.
С определение на Варненския окръжен съд, в момента Петър Здравков е в следствения арест с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление по член 343, ал. 3, буква „б“ от НК.

Окръжната прокуратура във Варна припомня, че това е втори подобен случай на убийство на пътя от надрусан шофьор. В началото на тази година на съд бе предаден 19-годишният Селим А., причинил смъртта на велосипедист в катастрофа, след употреба на наркотици. Назначената по делото съдебно-химическа експертиза откри тогава в кръвта му наличието на три вида наркотици – метамфетамини, марихуана и амфетамини.
Тежкият пътен инцидент стана на 3 септември, миналата година на главния път Варна – Бургас. Селим бил правоспособен шофьор едва от година и три месеца и няколко дни преди инцидента, както и в деня, в който подкарал автомобила на свой познат, той употребил различни наркотични вещества.

Малко преди катастрофата той предприел рязко изпреварване на два автомобила, които се движели пред него. Колата му се занесла и завъртяла, като ударила с предната си част задното колело на 32-годишен велосипедист, като от удара тялото му било изхвърлено на около 24 метра от мястото на катастрофата. След това последвали няколко завъртания на колата на Селим, която преминала през тялото на падналия велосипедист и го довършила.

Коментари