След вчерашната акция на ГДБОП в офисите на кабелна телевизия, която оперира в няколко населени места в Югозападна Бъглария, се установи, че телевизията осъществява престъпление против интелектуална собственост. Щетите от злоупотребата са за над 10 млн. лева. По време на брифинг в Съдебната палата по повод акцията говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Андреева обяви шокиращите резултати от разследването, които сочат, че за 700 хил. потребители на телевизията държавата не знае. Става въпрос за схеми за укриване на данъци и за проблеми, свързани с т.нар. сив сектор.

Още от Криминално

„Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен според нас действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно-издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления. Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме, е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, каза още Арнаудова, цитирана от „Фокус“.

Тя уточни, че по предварителна информация, която към момента се потвърждава, на основните телевизии в България – bTV, Нова и HBOq стойността на щетите е 10 млн. 524 хил. лева. Напълно възможно е обаче да се увеличи размерът на нанесените щети, подчерта говорителката на Сотир Цацаров.

„Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право. Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цялата Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права“, допълни Арнаудова, като подчерта, че оперативната информация е била потвърдена с годни доказателства.

Претърсени са помещенията с техниката и касите, където се събират финансовите средства от потребителите.

„Установихме техника, която позволява разпространение без разрешението на носителите на авторските права. Установихме и парични средства, които не са били декларирани, както и нарушения на данъчното законодателство. Обемът от доказателства със сигурност ни води до изводи за привличане на обвиняеми за извършени престъпления“, изтъкна тя.

Арнаудова съобщи, че има задържан IT специалист в Дупница, който по време на извършване на проверките от НАП си позволява да им пречи, като изключва и прекъсва връзката с касовия апарат, за да попречи на проверката.

„Няма задържани собственици на кабелни оператори. Обвинения към този момент няма, престъпленията са сложни и има необходимост от доказване. Трябва да имаме техническа експертиза, която да докаже изпълнителното деяние разпространението. Имаме нужда и от точност в размера на укритите данъци.

В същото време вътрешният министър Младен Маринов коментира, че това не са показни операции, а МВР си върши работата заедно с прокуратурата и представители на „Европол“.

„Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, на този етап вследствие на предприеманите мерки сме извадени от т.нар. наказателен списък 301 на САЩ по отношение на борбата с него, но имаме притеснение, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в списъка“, заяви той, цитиран от БТА.

Това, според него, пряко влияе на всички други процедури, в т.ч. – и за облекчаване на визовия режим.

Министърът каза, че е наясно, че акциите причиняват неудобство на абонатите, които са останали без телевизия и интернет, но, по думите му, проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга.

„Вината не е у нас, да се обърнат към оператора“, посъветва вътрешният министър.

И уточни, че когато се прави реализация и се пресича престъпна дейност, се предприемат и действия тя да не продължи. Може би спирането на излъчването е в следствие на процесуално-следствени действия за фиксиране на доказателства, което включва изземване на апаратура, която в процеса на разследването да докаже нашите твърдения, посочи Маринов.

Провежданото в момента разследване ще установи за какъв период е извършвано престъплението.

„Ефективно противодействаме на този вид престъпна дейност, тя не е свързана само с разпространението на тв програми и продукти, противодействаме на фалшивите марки, видеофилми, звукозаписи – може би ние в България не сме свикнали, че това е едно сериозно престъпление, което нарушава авторските права“, обобщи министърът.

Междувременно снощив Гоце Делчев се проведе протест. Десетки местни жители се събраха пред офиса на фирмата, за да протестират, че половината град е без кабелна телевизия и интернет, съобщи БНТ.

„Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори в Югозападна България“, заяви адвокат Емил Василев.
Той коментира казуса с обиските в качеството си на правен консултант на двете най-големи браншови организации в България – Клуб 2000 – Национално сдружение на малките и средни кабелни оператори (НСМСКО) и браншовата асоциация на Българските телекомуникационни оператори.
Всички други кабелни оператори в страната, които извършват определени закононарушения,ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове, закани се обаче началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев.
„Операцията, която започна вчера, продължава и в момента. След като е било преустановено излъчването на програми без уредени авторски права, се контролира дали ще има възстановяване и престъплението вече ще има друг характер“, заяви той.

Коментари