гяури

За побой на етническа основа във великотърновското село Леденик съобщават от държавното обвинение. След одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура – Велико Търново двама мъже са осъдени за нанасяне на телесна повреда на български гражданин на етническа основа. За извършеното деяние им е наложено наказание от по две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с пет години изпитателен срок, глоба по 5000 лв и обществено порицание.

А. Ю. и В.Ю. се признаха за виновни за това, че на 09.03.2017 г. в с. Леденик, обл. Велико Търново, пред кафе – аперитив, в съучастие, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, нанесли побой на А. Г., като му нанесли удари с ръце и крака по тялото и главата, псували и обиждали с думите: „Няма да ти е само тоз бой“, като обиждали и присъстващите хора с думите: „ Ще ви избия, ще ви изколя!“, „Гяури, ще ви изколя, ще ви избия!“, „Гяури, ще ви смачкаме!“, „Гяури, да ви ….. в българите, ще ви бием!“ като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – престъпление по чл. 325, вр. чл. 20 от НК. Чл, 325 от НК гласи: Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

Признали са се за виновни и за това, че по същото време и място, в съучастие, употребили насилие срещу А. Г. поради неговата етническа принадлежност и религия – нанесли удари с ръце и крака по тялото и главата, довели до разкъсно-контузни рани по главата; оток в областта на гръдния кош; мозъчно сътресение, протекло със зашеметяване, гадене, световъртеж и главоболие, придружени с думите „мръсен българин!“ – престъпление по чл. 162, вр. чл. 20 от НК. Чл. 162 от НК гласи: Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание. Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Коментари

loading...