Цацаров Полфрийман решение
Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин, съобщава Дир.бг.

Припомняме, че тричленка на Апелативния съд-София – с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, пусна на свобода австралиеца Джок Полфийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов на 19 септември.

Това стана, след като апелативните съдии разгледаха жалба срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин.

Преди няколко месеца Полфийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на българския студент Андрей Монов, обяви гладна стачка в затвора, защото управата там и българските власти имали несправедливо отношение към него по отношение на правото му на работа зад решетките, обяви тогава австралийската ABC.

Днес пък стотици граждани се събраха пред Съдебната палата на организирания от „Атака“ протест заради предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Недоволните носеха плакати с текст: „Оставка на съдия Калпакчиев“ и „Върнете убиеца Джок в затвора“.

Съдия Калпакчиев пусна на свобода австралиеца, който излежа 12 от наложените му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. „Света Неделя“ в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.

От стенограмата и протокола от заседанието става ясно, че съдебният състав е убеден, че Джок Полфрийман е превъзпитан, поправил се е и може да излезе 6 години и 6 месеца по-рано. Той е излежал 11 години 8 месеца зад решетките, където е преподавал английски и е помагал за комуникацията на затворническата администрация с осъдените чужденци. В момента Полфрийман се намира в центъра за чужденци в Бусманци, тъй като паспортът му е изтекъл и няма други редовни документи.Христо Монов: Черна котка мина път на социопата Полфрийман, решението на съда е незаконноСемейството на убития през 2007 г. Андрей Монов ще внесе жалба в прокуратурата срещу предсрочното ос…Sep 24 2019bulmedia.net

Калин Георгиев за Полфрийман: Убиецът не може да бъде коригиран„Убиецът не може да бъде коригиран“. Така бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев коментира пр…Sep 23 2019bulmedia.net

Коментари