петък, юли 19, 2024

Жътвата ще е тежка – над 70% по-нисък добив досега в сравнение с 2019-а

Това ще е най-трудната жътва и най-трудната реколта от много години насам. Това заяви каза министърът на земеделието Десислава Танева през БНТ. 

Според Танева жътвата в момента се движи в рамките на 71% по нисък добив от миналогодишния в област Добрич. „На изток средният процент по-нисък добив се движи между 45 и 53%. Това са областите Силистра, Ямбол, Бургас, Сливен, Варна. Те са в най-тежка ситуация по отношение на прибиране на пшеницата“, каза тя. 

В момента сме на 55% от прибиране на пшеницата, каза Танева. Средното намаление на очаквания общ добив е около 25%. България е голям износител и страната ни ще запази качеството си нетен износител, дори при тези цифри“, заяви министърът.

Прогнозата на ЕС за общия добив на България е 5 милиона тона, обявена в края на юни. За вътрешно потребление, освен за хляб, за фуражи и семена отиват 1,6 милиона тона. Дори и да 4.5-4.9 милиона, ние ще изнесем повече от 3 милиона тона, по думите на Танева.

Няма данни за покачване на цената на хляба.“В световен мащаб производството на пшеница ще бъде на много високи нива и като цяло запасите и производството ще бъдат на високи нива“, каза още тя. 

Това провокира и ценовите равнища, които в момента са по-ниски от миналогодишните. Като цяло и в ЕС производството ще бъде по-малко с около 10%.

Няма данни за очаквано покачване на цените на земеделските продукти, особено породени от COVID-19.

2% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони ще се предоставят на фермерите в три направления, каза още земеделският министър. „Всички сектори ще могат да кандидатстват. Това ще се случва максимално облекчено. Целта е преди средата на октомври, когато започва кампанията за плащанията за 2020 година, да бъдат платени средствата за фермерите. Комисията изрично е поискала стопанствата да бъдат подпомогнати с абсолютна сума на стопанство, а не на брой животно. В обхвата на първото COVID направление влизат земеделски стопани, чувствителни сектори, сектори розопроизводство и пчеларство“, заяви Танева.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!