вторник, февруари 27, 2024

Защо е важно да имате валидна полица „Гражданска отговорност“?

„Видиш ли, че жена шофьор пуска чистачките в слънчев ден, трябва да внимаваш – очевидно ще завива.“

Шофьорският сексизъм, като този в шегата горе, има място само в подобни закачки, но не и в реалността. Робуването на клишета и предразсъдъци за уменията на половете зад волана приключва в момента, в който се окаже, че десният калник на колата ти е помлян не от жена, а от мъж.

Истината е, че седнем ли зад волана половете не важат – всички сме просто шофьори, пред нас стоят едни и същи рискове, в сила са едни и същи правила.

Нещо повече – макар да имаме навика да го забравяме, носим еднаква отговорност към останалите участници в движението, тяхното здраве и целостта на техните автомобили. За радост, и те за нашите.

Почти на всеки се е случвало да подпре нечия броня или да зажули леко нечия врата. Това не е повод за отчаяние – все пак го има онова нещо, наречено застраховка „Гражданска отговорност“, което се оказва безценно, когато сгрешим.

А такива моменти има. Някои трагикомични ситуации на пътя са ежедневие – и отново без значение дали виновният е жена или мъж. Като вече споменатото…

Снимка 474508


Източник: iStock

„Скъпи/скъпа, ударих колата“

Задръстване. Първа, втора, първа, спирачка, изключи от скорост, първа, свободна, първа, изсвири клаксон, друг му отвърне, някой тръгне да рецитира „Майце си“ на Ботев. Цари разбирателство на пътя и обичане на ближния. А покрай него и на всичките му роднини от женски пол.

Точно в такива мигове на шофьорска сплотеност, когато ситуацията е броня до броня, a спазването на дистанция е само хубаво пожелание, може да се стигне до гаф. Като това грубо да „целунеш“ с предната си броня задната на автомобила пред теб. За щастие, застраховката „Гражданска отговорност“ е задължителна.

Снимка 474506


Източник: iStock

„Едно предимство за теб, едно предимство за мен“

Има и едни много коварни кръстовища, при които само се заблуждаваш, че предимството на пътя е твое. Твое е, ама дръжки. Знаците показват чие е. Но я някой е забравил да подреже клоните, които понастоящем скриват знака, я друг решил да се направи на мъж и да завърти знака по такъв начин, че шофьорите да не го видят.

И после – бам! Твоите планове за деня са опропастени, тези на шофьора, чието предимство си отнел – също. Важното е всички да са живи и здрави. Но дори да има и неимуществени щети, както ги наричат, те отново се покриват от застраховката „Гражданска отговорност“.

Ето заради такива ежедневни ситуации и малки, а понякога и не чак толкова малки пътни грехове, тази застраховка е задължителна. Тя е верният спътник, който да поеме разходите по ремонта на чуждата кола, когато сгрешиш. Че и не само тях.

Вместо всяка година да се чудиш към коя застрахователна компания да се обърнеш и какви цени ще ти предложат, най-добре е да се възползваш от услугите на застрахователен брокер. Има дори такива, които ти дават възможност сам да сравниш цените.

Снимка 474505


Източник: iStock

Като iPORT.bg, които са отличен избор за целта. Компанията има за цел да улесни собствениците на автомобили при избора на застраховател и сключването на полици.

Тяхната дигитална платформа за застраховане изчислява цена за „Гражданска отговорност“, съобразена с характеристиките както на автомобила ти, така и на самия теб като негов собственик. След това можеш лесно да сравниш оферти от различни застрахователни компании и да разбереш кои са най-изгодните условия. Както и на пътя, накрая изборът е твой.

За още по-голямо удобство застрахователната полица се сключва изцяло онлайн в няколко кратки стъпки, без да губиш време и да обикаляш из офиси. Все пак живеем в 2020-а – може колите ни все още да не летят, но благодарение на iPORT.bg дигиталното бъдеще в сферата на застраховането е факт.

От тук нататък всичко е в твоите ръце. Защото застраховката „Гражданска отговорност“ може да е задължителна, но отговорното поведение на пътя и повишеното внимание са най-важни.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!