За вечната дилема между доходност и риск. И едно просто решение за нея

Идеалната инвестиция на финансовите пазари е „асиметричната“ – тази при която потенциалът за загуба е минимален, а този за печалба – неограничен. Това поне съветва гениалният инвеститор Дейвид Тепър, един от най-влиятелните инвеститори в днешно време.

Но тази инвестиция, е нещо като „мираж“ за обикновените хора. Защото – първо обикновено, когато рискът за загуба пред една инвестиция е ограничен, най-вероятно е лимитиран и потенциала й за ръст и второ – неограничен потенциал за ръст, често е с цената на ограничена загуба – но в рамките на целия инвестиран капитал (което е неприемливо за хора, които не могат да си позволят да загубят спестяванията си).

Темата за риск и доходност са отдавна разисквани от водещи експерти и икономисти, а ефефкитвността на пазарите, поне на развитите такива, са направили така, че допълнителната доходност, над пазарната, често върви „ръка за ръка“ поне с толкова, ако не и с повече допълнителен риск.

Сега обаче, ще се опитам максимално да опростя нещата и да ви предложа едно визуално решение, как по-добре да разберете връзката между риск и доходност и да управлявате риска, едно от най-критичните неща за успех при инвестициите на финансовите пазари и управлението на личните спестявания.

И това ще направя – с една инвестиционна пирамида

В основата на тази пирамида е схващането, че рискът и дохдността, или поне търсените и рационалните такива вървят ръка за ръка, а за да има смисъл инвестирането, трябва да търсите съотношение доходност-риск от поне 2 към 1. Това ще рече, че една потенциална инвестиция, която предприемате, трябва да има шанс за поне два пъти по-голяма печалба, от това, което бихте си позволили да загубите от нея. За това съветват не един и двама велики инвеститори и затова няма сега да се спирам подробно на това възприятие.

Истината е, че всеки сам трябва да изходи за себе си какъв риск за капитала си е склонен да поеме. Можете да си мислите, че сте рисков играч, но замислете се – можете ли да гледате как 20, или 30% от спестения ви капитал изчезва в даден момент, без това да води до паника в действията ви? Ако отговорът е „не“, то значи погрешно сте определили рисковия си профил и не сте чак такъв рисков играч, за какъвто се мислите.

Но да се върнем към инвестиционната пирамида. Какви са нейните предимства?

Подобна пирамида, ясно разграничава различния тип инвестиции във вашия портфейл, като най-важното – дава възможност за ограничаване на теглото на по-рисковите инвестиции до разумни и управляеми нива на потенциална загуба.

Тя дава възможност да класифицирате различните типове рискови инвестиции по категории и да преценявате инвестиционните алтернативи, като сравнявате ябълки с ябълки и круши с круши.

В същото време ви дава възможност да не се чувствате така, сякаш непрекъснато пропускате някакви ключови инвестиционни възможности, защото можете да заменяте една инвестиция от съответния ред в пирамидата с друга съпоставима с нея. Така ще избегнете грешките, които се правят, когато харесате нещо ново и объркате цялата си инвестиционна стратегия, закривайки позиции, които не трябва, за да поемете риск, който не можете да си позволите да поемете.

Тази пирамида ще направи още нещо много полезно. Ще посочи, дали и какво тегло трябва да отделите на една инвестиция. Например, ако тръгнете отзад напред – от потенциала за поевтиняване, до този за поскъпване. Ще видите, дали изобщо една позиция има място във вашия портфейл и къде е то. Както и какъв капитал си струва да й отделите.

И как би могла да изглежда една подобна инвестиционна пирамида?

Върхът на пирамидата

На върхът поставяте най-рисковите инвестиции, за които бихте отделили най-малка част от капитала си. Например – заделете някакъв процент от капитала си за инвестиции, които можете да отпишете напълно, срещу това те да се удвоят, утроят, или дори повече.

Размерът на този процент може да е между 5 и 10%, в зависимост от склонността ви към риск. Трябва да сте напълно наясно, че с този процент от капитала си ще поемате огромни рискове, срещу очакванията да бъдете също толкова щедро възнаграден. Тук могат да се включват и деривати, като опции, фючърси и др. Но не бива да превишавате размера на предварително определения процент от капитала си, който да играете „вабанк“, за да контролирате размера на потенциалната загуба, при най-лошия сценарий.

Това е онзи процент от капитала ви, с който можете да търсите новите Apple, или Amazon, или производителят на следващото лекарство за коронавирус, или пък следващия биткойн. А защо не да залагате на резултати на компании, които следите от години, с деривати, в търсения на големи еднократни движения.

Вие си решавате как ще го заложите. Важното е да сте наясно с правилото за този залог „всичко или нищо“ и че той не бива да надвишава процентът „Х“ от вашия капитал. И никога и при никакви условия, колкото и да си мислите, че сте прави, не бива да нарушавате определения за това капитал.

Лично аз бих поставил 10% от капитала си на върха на пирамидата, с пълното съзнание, че мога да се разделя с тях (но да се има предвид, че аз съм рисков играч и не препоръчвам подобен голям процент на инвеститорите). Търся активи, с потенциал за утрояване на стойността си, срещу капитал, който съм готов да отпиша. Един подобен актив според мен е рипълът, който в никакъв случай не препоръчвам на никой. Но факт е, че той може да поскъпне до 60 цента, спрямо текущите си нива 20 цента, или пък да стане нула, в най-лошия възможен сценарий. Залог от 10% на такъв актив, който стане нула ще ми донесе загуба от 10% от целия ми капитал, или 20% печалба, ако стойността на актива се утрои.

Следващото стъпало

Два, или три пъти по-голям процент от капитала си, в сравнение с върха на пирамидата, можете да заделите за активи, които носят потенциал да кажем да се удвоят, но срещу риска да загубите не повече от половината от инвестицията си.

Отново съотношение доходност риск от поне две и отново всеки сам за себе си преценява какъв процент от капитала си и в какви активи ще ги насочи. Идеята обаче е, че по-голям процент от капитала се инвестира в активи, с по-високо ниво на сигурност и по-малък потенциал за загуба. Разбира се, истинската трудност в инвестиционния процес се свежда правилно да се определят този тип и класове активи.

Но дори и да не сте професионалисти, можете да потърсите активи, управлявани от професионалисти, или пък да погледнете към някои от най-популярните инвестиционни инструменти в днешно време, които ще ви дадат евтина, бърза и лесна диверсификация – в лицето на индексните фондове. Тук изборът на инвеститорите клони към безкрайност, както по отношение на вида, така и на следените активи от този род инвестиционни схеми.

Моята стъпка на това стъпало е 20% от капитала, като целта ми в средносрочен план е активи с потенциал за 100% доходност и максимален риск за загуба от 50%.

Тук възможностите пред инвеститорите отново са необятни, като аз бих посочил като пример природния газ. При нива от 1.9 долара за MMBtu в момента, не е невъзможно при добро стечение на обстоятелствата да видим цената на газта при нива от 3.8 долара някой ден (дори и след години, като може да се посочи, че газта достигна нива от 5 долара през ноември на 2018-та година), срещу риска от това да поевтинее с 50%, или да стане 0.95 долара за MMBtu. Трябва да се има предвид, че от 1991-ва година насам, цената на газта се е доближавала до 1 долар само два пъти в историята си, като не се е понижавала под посочената граница. Разбира се, това не означава, че не може да се случи, но това горе долу е логиката, която заляга във възприятията на инвестициите. Приема се, че нещо ще се случи, или няма да се случи с някаква вероятност.

Средата на пирамидата

И достигаме до следващото стъпало, където трябва да се търси възможно най-добрия баланс между доходност и риск, но с една идея превес на доходността. Тук трябва да са позиционирани Вашите топ-инвестиционни идеи. Тези, които в най-голяма степен се накланят към възприятието за „асиметрини“ инвестиции, защото поради по-големия размер на капитала, който ще насочите към тях (лично аз бих заложил на 30% от инвестираната сума), не можете да си позволите да отпишете, но в същото време трябва да успеят да бият пазара.

Тези инвестиции трябва да са изключително премерени и добре таймирани. Защото те си поставят доста амбициозни цели по отношение на доходността, при същевременно максимално ограничение по отношение на риска. Аз бих сложил инвестиции с потенциал за ръст от 60% и ограничаване на загубата в рамките на 30%.

И основата на пирамидата

Понеже тук ще инвестирате най-голяма част от капитала си, целите ви не бива да превишават с много като цяло целената от вас доходност за целия ви портфейл. Аз бих насочил останалите 40% от капитала си към това ниво, но за по-консервативните инвеститори, тук могат да са насочени 50, или дори 60% от капитала им.

Лично за мен, тук трябва да се търси доходност не повече от 30-40%, срещу приемлив риск в границите между 15-20%. Сами виждате, колко добре трябва да са подбрани инвестициите, за да може спада да се ограничи в толкова ниски норми, или колко слабо волатилни трябва да са подбраните инвестиционни активи. Но и такива можете да намерите, ако се разровите по-сериозно.

Например в исторически план една от най-добрите възможности за инвеститорите за печалби е била инвестиция в щатския индекс S&P 500 при спад с повече от 15%. Всеки път в крайна сметка и след период на търпеливо чакане, инвестицията се е връщала на печалба. И отново, имайте предвид, че историческото представяне на един актив не е гаранция за бъдещото му такова.

В заключение всеки сам може да изгради своята инвестиционна пирамида, както по отношение на ширината на инвестициите на различните стъпала и техния брой, така и за потенциално приемливите рискове и търсена доходност.

Идеята е следната – инвеститорите да осъзнаят, че различните класове активи носят различни рискове и е добре да се опитат да диверсифицират портфейлите си, задавайки стриктни правила и ограничения за възможни загуби, както и по-добре да групират различните активи и да съпоставят инвестиционни алтернативи, без да претоварват рисковите си профили.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!