петък, юли 19, 2024

VW „затваря“ ключов завод за конвенционални коли. И го „отваря“ само за електромобили

Германският гигант Volkswagen се готви да затвори всички производствени линии за автомобили с двигатели с вътрешно горене в един от основните си заводи. Това трябва да стане до края на тази година, като те ще бъдат заменени с такива за производството на електрически коли. Това съобщава EUROACTIV.

През тази седмица от компанията обявиха намеренията си да трансформират завода си в германския град Емден, като за целта в него ще бъдат инвестирани 1 милиард евро.

Началните стъпки към пълната промяна са направени с инсталирането на първите мощности, които трябва да позволят до средата на 2022 година да излязат и първите електромобили от базата. Това ще се случи с оборудването на нов цех за сглобяване с площ от 50 000 квадратни метра и още 23 000 квадратни метра, на които ще бъде разположен цехът за боядисване.

Когато достигне пълен капацитет заводът ще може да изкарва по 300 000 коли годишно. Първият модел, с който ще започне производството там, е SUV ID4.

И към момента в Емден се прави електрически модел – Passat GTE. Основната част от производството обаче е насочена към конвенционални автомобили. От базата излизат най-голям брой от моделите Passat, Aeteon и Shooting Break.

Планът за ключовия германски завод е част от мащабната стратегия на Volkswagen да пусне поне 20 напълно електрически модела до 2025 година. Целта на европейския гигант е след 2026 година да не произвежда никакви автомобили с двигатели с вътрешно горене.

За да успее да постигне това, групата ще инвестира 11 милиарда евро в оборудването на вече съществуващите си заводи, както и в обучение за служителите си.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!