понеделник, юли 22, 2024

Владимир Савов е номиниран за заместник-председател на КФН, отговарящ за финансовия надзор

След като Народното събрание откри процедура за избор на нов заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за застраховането и за нов член на КФН, председателят на Комисията Бойко Атанасов внесе в комисията по бюджет и финанси на Парламента номинациите за двата поста.

За заместник-председател на КФН, който ще отговаря за надзора върху застраховането е предложен добре познатия в професионалните среди Владимир Савов. Неговата кариера е наистина забележителна. Започва през 1993 дирекция „Кореспондентски отношения с чужбина“ на държавната по онова време БУЛБАНК (сега „УниКредит Булбанк). В последствие стажува в „Банк ъф Ню Йорк“, а по-късно работи като старши анализатор в „Ю Би ЕС“ и в „Креди Суис“. Занимавал се е с инвестиционно банкиране в няколко големи руски компании. От 2014-а е член на КФН, като по различни, независещи от него, причини за продължителни периоди от време е бил, изпълняващ длъжностите и на заместник-председател, отговарящ за инвестиционната дейност и на заместник-председател, отговарящ за надзора върху застраховането. Последната позиция Савов съвместяваше с титулярната си длъжност като член на КФН през периода 2018-а – 2019-а, когато надзорника по застраховането Ралица Агайн, бе принудена да подаде оставка заради случая с фалита на кипърския застраховател „Олимпик“, който извършваше дейност у нас чрез клон.

Очакванията тогава бяха, че заради подготовката, опита и познанията си в сферата на застраховането Савов ще замести Агайн като заместник-председател на КФН. Но Бойко Атанасов предпочете да предложи на тази позиция Илиана Христова. Тя бе избрана, но по закон не за цял мандат, а за да довърши този на Ралица Агайн до 2020-а.

За този период КФН имаше ангажимент да направи някои много важни регулаторни промени в застраховането, като наредбата, по която да бъде въведена системата „Бонус- малус“ и наредбата за остойностяването на щетите на пострадалите от пътнотранспортни произшествия. И по двете все още няма окончателно решение.

Междувременно Савов започна работа в надзорния орган за финансови услуги на Казахстан като началник на департамента за регулаторна политика. Но явно, че компетенцията му е нужна на българската КФН.

За член на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов е предложил настоящия изпълнителен директор на Общинска банка Петър Джелепов. Тази позиция в КФН бе овакантена след напускането на Владимир Савов и стои без титуляр и в момента. Професионалната кариера на Джелепов започва през 2005-а в „Интернешънъл Асетс Банк“. Две години по-късно се прехвърля в „Райфайзенбанк (България)“, а след това и в СИБАНК. От 2010-а става регионален мениджър в ОББ, а пет години по-късно отива на подобна позиция в Общинска банка. От 2018-а до сега той е изпълнителен директор на банката. Ако бъде одобрен за член на КФН от Народното събрание Джелепов ще отговаря за политиката по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, за усъвършенстване на надзорните практики и за защита на интересите на потребителите.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!