вторник, юли 16, 2024

Васил Велев: Няма да има нов пик на безработицата след края на лятото

Няма да има ново увеличение на безработицата в началото на есента. Това очакват от Асоциацията на индустриалния капитал в България, а като причина за прогнозата си те посочват стимулиращите мерки в подкрепа на бизнеса.

По думите на председателя на асоциацията Васил Велев най-сериозният пик на показателя е бил през април, когато 100 000 души са останали без работа. В следващите месеци безработните започват да намаляват, като част от тях се насочват към секторите на строителството и селското стопанство.

Велев коментира, че сега надеждите са след края на летния сезон безработицата да не расте и да не минава отново границата от 100 000 души.

„От новите мерки, предприети наскоро за подпомагане на бизнеса, ще могат да се възползват голяма част от средните и малки предприятия“, обяснява в интервю за БНТ той.

„Най-ниското равнище на икономиката в кризата беше през тримесечието, което приключи – второто тримесечие на годината. Третото тримесечие, което започна, няма да има V-образно възстановяване, но не очакваме и да пропадаме по-надолу. От четвъртото тримесечие очакваме бавно възстановяване“, казва още Велев.

Експертът предупреждава, че на фона на настоящата ситуация и затрудненията на индустрията през април и май не може да се окачва покачване на доходите в следващите месеци.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!