Третата най-голяма икономика в света ще се свие с най-бързи темпове от няколоко десетилетия насам

Японската икономика ще се свие с най-бързи темпове от десетилетия насам до март 2021 г., показва проучване на Reuters.

Третата най-голяма икономика в света може да се свие 5,3% през тази фискална година, показва анкета, проведена сред над 30 икономисти, най-голямото свиване откакто се водят сравними данни от 1994 г.

Много от анкетираните прогнозираха, че следващите стъпки на Bank of Japan (BOJ) ще бъдат свързани с финансово стимулиране, но не виждат пандемията да предизвика криза в банковия сектор през тази година.

Икономиката ще нараства с годишен темп от 10% през текущото тримесечие на календарната 2020 година, след като през второто тримесечие се е свила с 23,9%, показва проучването.

„Може да са нужни две до три години, за да се върне икономическата активност в Япония до нормални нива, тъй като вероятно пазарите й в чужбина продължават да страдат от разпространението на вируса“, казва Ацуши Такеда, главен икономист в Itochu Research Institute.

Две трети от анкетираните икономисти очакват Япония да състави следващия си пакет стимули за тази година, за да облекчи натиска върху компаниите и домакинствата. Досега Япония реализира два пакета на обща стойност 2,2 трилиона долара.

Арата Ото, пазарен икономист в Societe Generale Securities Япония, очаква следващият пакет стимули да е на стойност от около 1-2% от брутния вътрешен продукт на страната.

В световен мащаб над 12 милиона са заразени от коронавируса, а над половин милион души са загинали. В Япония са заразени над 21 000 души, а над 900 са жертвите на заболяването.

Над половината от анкетираните икономисти казаха, че очакват BOJ да разшири стимула си, като някои твърдят че ще се случи тази година.

Основните потребителски цени в Япония ще спаднат с 0,4% през тази фискална година и ще нараснат с 0,3% през следващата, показва проучване.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!