понеделник, юли 15, 2024

Страната, която забрани съкращенията в кризата, намери начин да скрие безработицата

Временната забрана на турското правителството за съкращения, както и финансовите стимули за работниците, помагат да се маскира донякъде степента на бедствието в икономиката на Турция, предизвикана от пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.

Официалните данни показват, че през февруари-април нивото на безработица в Турция е 13,2%, което е лек спад спрямо първото тримесечие.

Броят на заетите и тези, които са зависими от правителствените стимули обаче, показват друга гледна точка. Делът на населението, което има работа или търси работа е намалял с 4,5% годишно до 48,4% през февруари-април, най-малко от януари 2014 г. Заетостта падна до най-ниското си ниво за период от над осем години досега.

Поддържането на безработицата на едно ниво е един от основните приоритети за президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляващата партия, която миналата година загуби местните избори в повечето общини, където безработицата е с двуцифрени размери – включително най-големия град Истанбул и в столицата Анкара.

Но имайки предвид, че най-големите европейски икономики могат да си позволят да изхарчат около 100 милиарда евро за програми за безработицата, Турция трябваше да намери по-умерен път, тъй като бюджетът й бе отслабен след изборите и кратката рецесия което последва валутна криза.

След като част бизнесите в страната се затвориха, за да овладеят заразата, правителството забрани съкращенията за шест месеца от 10 март и осигури 1177 лири (172 долара) месечна помощ на тези работници, пуснати във временен отпуск.

„Продължаващият спад в процента на работната сила и правителствените стимули ще предотвратят рязко увеличение на нивото на безработица в краткосрочен план“, казва Халук Бурумчекчи, основател на базираната в Истанбул независима изследователска компания Burumcekci Research and Consulting.

Но заедно с привидните резултати за намаляване на безработица, пада и броят на работещите, който намаля с 1,5 милиона до 26,1 милиона от началото на годината. Това „помогна“ за загубата на 2,4 милиона служители пазара на труда през последните две години, период, в който населението на страната нараства с почти същия брой.

Данните за безработните също изключват милионите хора, които са фактически без работа, но не могат да бъдат уволнени поради забраната за уволнение.

Към май около 3,1 милиона души се възползваха от т. нар. програма за краткосрочни стимули, която дава средства за подкрепа на служители, чиито работни места са частично или напълно затворени, заради мерките. Само през април и май правителството изразходва 10,3 милиарда лири за програмата.

Други 1,4 милиона турци, които не отговарят на условията за краткосрочната правителствена програма и са загубили работата си след 15 март, се класират за друга програма с парична помощ. Турция осигури допълнителни 1,7 милиарда лири за тази програма през април и май.

Степента, в която загубите на приходи ще доведат до намаляване на заплатите в сектора на услугите – който представлява 57% от пазара на труда (15 милиона работници), може да определи дали Турция ще възстанови работните места, загубени по време на пандемията, каза Бурумчекчи.

Турските производители вече виждат признаци за възстановяване, като през юни започнаха да наемат още персонал след двумесечно намаляване на заетостта, сочи доклад, съставен от Истанбулската индустриална камара и IHS Markit.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!