понеделник, юли 22, 2024

Standard Chartered: Реалната безработица в САЩ вече е над 25%

Данните за безработицата в САЩ, публикувани миналия петък, показаха, че през април са били изгубени над 20,5 млн. работни места извън земеделието, като по този начин безработицата достига почти 15%. На пръв поглед с такъв дял на безработните икономиката все още не е достигнала стойностите от Голямата депресия, но това третиране на данните изключва някои фактори, посочват от банката Standard Chartered.

Според калкулациите на форекс стратегът на банката Стийв Ингландър към общия брой на новите безработни (23,1 млн. души според Бюрото за трудова статистика) трябва да се прибавят 8,1 млн. души, които са изпаднали от трудовата сила (т.е. нито работят, нито активно търсят работа) от февруари досега, предават от Zero Hedge.

Освен тях, 7,5 млн. души са изтъкнали, че са „заети, но не работят по други причини“. „Бюрото за трудова статистика погрешно ги класифицира като заети, макар че в действителност те са безработни“, изтъкват от медията. Броят на хората, които искат да работят на пълно работно време, но могат да намерят само почасова работа, е още 6,6 млн. Ингландър посочва, че ги третира като полу-заети и смята техният брой като 3,3 млн. души.

„Така броят на ефективно безработните е над 41 млн. души. Ако вземем предвид, че към февруари размерът на трудовата сила е 164,5 млн., на практика вече безработицата е 25,5%, а ако хората, които искат да работят на пълен ден, но могат да си намерят работа само почасово, се добави към безработните, тя вече достига 27,5%“, посочват от Zero Hedge.

„Лошите данни за периода между средата на март и края на април бяха очаквани от инвеститорите. Те не бяха нито твърде добри, нито твърде мрачни, за да ги подтикнат към корекция на очакванията“, посочва Ингландър, според когото през май ръстът на безработицата ще се забави.

Икономическият съветник на президента Доналд Тръмп Кевин Хасет обаче е на друго мнение. Според него през второто тримесечие брутният вътрешен продукт ще се срине с най-драстичната си стойност в историята. Според него в периода април – юни официалната безработица ще надхвърли 20%. „Съдейки по темпа на нарастване на безработните, в следващия доклад вероятно той ще достигне 20%“, каза Хасет.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!