понеделник, юли 15, 2024

Срокът за плащане на сметките за ток се променя от 20 на 30 дни

От днес срокът за плащане на битови сметки за електроенергия ще бъде удължен от 20 на 30 дни. Това гласи нова заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите на Петкова отсрочката представлява надграждане на досега взетите мерки в условията на извънредно положение, причинено от новия коронавирус.

Законът за извънредното положение предвижда възможност енергийният министър да може да предприеме подобна мярка, след съгласуване с Националния оперативен щаб и направата на анализ на сигурността на енергийната система.

Данните от същия анализ показват, че 70% от сметките на битовите потребители до момента са платени без забавяне, като 26% от тях – в удължения първоначално срок от 20 дни. Към момента са сключени и над 10 700 индивидуални споразумения за разсрочване на сметките на битови клиенти. Електроразпределителните предприятия са извършили плащанията си към Националната електрическа компания почти напълно, а НЕК се е разплатила с производителите на електроенергия.

По време на обявяването на мярката на брифинг в Министерския съвет Петкова призова потребителите да заплащат своите сметки регулярно според възможностите си, за да се избегне бъдещо натрупване на по-големи суми.

Възможността за сключване на индивидуални договори за разсрочване на дължимите суми за електроенергия се запазва. Засега министерството няма данни за потребители със спряно електрозахранване.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!