понеделник, юли 15, 2024

Собственикът на Zara вече управлява една от най-големите имотни компании в Европа

Испанецът Амансио Ортега е един от най-заможните хора в Европа и в света, като той успява да се превърне в милиардер благодарение на своята модна империя Inditex. През последните няколко години обаче той инвестира агресивно в недвижими имоти чрез компанията си Grupo Pontagadea.

2019 година се оказва повече от успешна за него в тази посока, като за изминалите 12 месеца портфейла от недвижими имоти на Ортега е надхвърлил 15 милиарда евро. Това прави Grupo Pontagadea най-голямата група в сектора в Испания, изпреварвайки конкурентите Merlin и Colonial, пише Cinco Dias.

Според данните за миналата година компанията управлява активи, оценявани на 15,163 милиарда евро. В това число влизат и такива на всички дъщерни дружества, управлявани от милиардера.

Последните данни за портфейла на групата от 2019 година бяха за активи от 10 милиарда евро. Те обаче бяха конкретно за една от дъщерните фирми, влизащи в конгломерата Grupo Pontagadea – Pontagadea Inversiones, което до някаква степен обяснява големия скок от 5 милиарда евро за последните 12 месеца.

Все пак според изчисленията през 2019 година Амансио Ортега е добавил към портфейла нови имоти за общо 2,065 милиарда евро. Тогава той купи 2 емблематични сгради в Сиатъл – Troy Block и Arbor Bocks.

Първата от тях, в която наемател е Amazon, като сделката за нея беше за 665 милиона евро. Във втората се помещава офис на Facebook, а стойността на транзакцията беше малко под 400 милиона евро.

Някога най-богатият европеец, през тази година Амансио Ортега се оказа сред големите губещи в резултат на пандемията. Той е на трето място по нетно състояние в Европа след Бернар Арно и Франзоаз Бетанкур-Майерс. Ортега е на 14-то място в Bloomberg Billionaires Index с 58,5 милиарда долара. 

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!