САЩ ще бъде най-серозно ударен от загубата на 305 милиона работни места в световен мащаб

Американците ще понесат основната тежест от загубата на 305 милиона работни места, които пандемията от коронавируса ще причини в световен мащаб между април и юни, съобщи Международната организация на труда.

Междувременно САЩ се превърна от от най-слабо засегнатия регион по отношение на пазара на труда през първото тримесечие до най-силно засегнатия, със спад от 13% на работното време през второто тримесечие, каза генералният директор на МОТ Гай Райдър. Това се дължи на факта, че се страната се превърна в новия епицентър на огнището.

Райдър каза, че е загрижен за младите хора, които са засегнати от кризата. „Младите хора просто ще бъдат „изоставени“ и то много от тях“, каза той. „Опасността е в това, че този първоначален шок за младите хора ще продължи десетилетие или повече. Това ще се отрази на заетостта през целия им трудов стаж“, заяви Райдър.

Повече от един от всеки шест работещи на възраст до 24 години са загубили работата си от началото на епидемията, съобщи МОТ. Организацията коригира оценката си за загубата на работни места през първото тримесечие със 7 милиона до 135 милиона.

МОТ изтъкна и конкретни проблеми в Съединените щати. „Тревожно беше, че американският пазар на труда остава на същото ниво, докато в други държави, които облекчават блокирането, започнаха да се наблюдават скромни възстановявания“, каза директорът на Employment Policy Department Сангхей Ли.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!