Сърбия строи 112 километра магистрала за 745 милиона евро

Сърбия подписа договор за изграждането на автомагистрала „Морава“ с консорциум от американската група Bechtel и турската Enka. Договорът е за 745 милиона евро (826,3 милиона долара). Това съобщи инфраструктурното министерство на западната ни съседка, пише SeeNews.

Проектът е за 112,3 километра магистрала. Тя ще свързва европейските транспортни коридори X и XI на територията на Сърбия.

Разходите по допълнителните работи са оценени още 20% от посочената сума, пишат още от сръбското ведомство.

Споразумението предвижда град Крушевац да бъде свързан с коридор X след две години, а Кралево и Чачак ще бъдат свързани с коридор XI след по-малко от три години. Общият проект ще бъде завършен за около четири години.

След подписването на договора министърът на инфраструктурата Зорана Михайлович заяви, че очаква Bechtel и техният партньор в обединението – турската компания Enka, да построят коридора „Морава“ в рамките на срока и в съответствие с най-новите стандарти, за да може Сърбия да има качествена и безопасна магистрала.

„Също така е важно сръбските компании да работят с тях, за да се запознаят с най-новите технологии, използвани при строителството на магистрали“, каза още тя.

Магистралата ще има по три ленти в двете платна за движение – аварийна, активна и изпреварваща. Съоръжението също така ще включва 84 моста и 29 пътни възела.

Проектът ще се изпълнява в три лота – Пожате-Крушевац, Крушевац-Адрани и Адрани-Прелжина.

Коридор X ще свърже австрийския Залцбург с гръцкия пристанищен град Солун, минавайки през Словения, Хърватия, Сърбия и Македония. Коридор XI е фериботен и магистрален коридор, свързващ италианския Бари с румънския Букурещ през пристанището в Бар, Черна гора, и столицата на Сърбия Белград.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!