понеделник, юли 22, 2024

Самолетите над България са намалели драстично

За първите три месец на 2020 година летище „София“ отчита 40,8% спад на печалбата на годишна база. През януари, февруари и март тази година аерогарата регистрира печалба от 2,24 милиона лева, а година по-рано печалбата е била 3,39 милиона лева.

На фона на глобалната пандемия и криза около новия коронавирус трафикът на самолети във въздушното пространство на страната ни е намалял с 85%, коментира за „24 часа“ изпълнителният директор на държавното предприятие „Ръководство въздушно движение“ Георги Пеев.

Той обяснява, че сега около 300 самолета прелитат над България, от които на ден кацат и излизат около 50 броя. Това се случва предимно на летището в столицата, като трафик се регистрира и на летище „Варна“.

Над страната сега летят предимно карго самолети и такива на авиокомпаниите Bulgaria Air и Wizz Air. По думите на Пеев има и американски полети, които кацат в София за зареждане с гориво и кетъринг на пък към държави в Близкия изток и Афганистан.

Данни от отчета на ДП „Ръководство въздушно движение“ показват, че първоначалните наченки на спад се отчитат още през месец февруари. Същинският срив обаче започва в първия месец на обявеното извънредно положение у нас, а именно месец март, когато се отчитат общо 38,2% по-малко самолети над страната ни. Спадът на преминаващите самолети е 38,7%, а на кацащите и излитащите самолети от български летища – 30,2%. Вътрешните полети са намалели най-много – с над 45%.

За цялото първо тримесечие на годината на летище „София“ са кацнали и излетели общо 12 836 самолета, което е с 991 по-малко на годишна база, или спад от 7,2%. Причината за това е в големия брой анулирани полети през март във връзка с пандемията.

През първите три месеца на тази година през летището са преминали приблизително общо 1,37 милиона пътници, което е с около 230 хиляди пътуващи по-малко от година по-рано. Само през месец март спадът на пътниците е с над 50% на годишна база, показват още данните.

Макар и минимално, увеличение обаче се отчита при броя на обработените товари за посочения период – през първите 3 месеца на 2020 година са обработени 5 769 тона, което е с 103 тона повече от 2019 година.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!