PwC: Европа и Азия са новите лидери в криптофинансиране

Докато преди водещият регион по набиране на средства с криптовалути беше Северна Америка, през миналата година тя е изгубила лидерската си позиция, като днес в епицентъра на финансирането са Европа, Близкия изток, Азия и Тихоокеанския регион, показват данните на новото изследване на PwC Global Crypto M&A and Fundraising Report.

През миналата година усилията за набиране на средства чрез криптовалути са донесли с 18% по-малко пари, а сливанията и придобиванията, при които се използват такива, са се понижили с 40%. В резултат на това, делът на изброените региони в операциите с криптоактиви нараства – от 44% през 2018 г. до 51% през 2019 г.

През същия период делът на Северна и Южна Америка в общото финансиране чрез криптовалути, включително и сливанията и придобиванията, осъществени с такива, се понижи от 55 до 48%. От PwC посочват, че тази тенденция ще продължи и през настоящата година. „По-конкретно, очакваме да видим по-силна активност от Африка, Азия, Европа и Тихоокеанския регион, защото там малките семейни компании ще сметнат турболентността на икономиките за подходящ момент да влязат на пазарите.“

Според анализаторската компания криптоотрасълът е продължил да узрява и през миналата година, което е видно от факта, че и компании, намиращи се във все по-отдалечени от крайното потребление отрасли на стопанството, са започнали да набират средства от него. Делът на стартъпите, търсещи начален капитал в криптовалути през 2018 г. е бил 71%, а през миналата година – 59%.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!