Производствени цени у нас се понижават за първи път от четири месеца

Производствените цени в България през октомври се понижават за пръв път от четири месеца насам при забавяне на техния растеж и на годишна база, отчита Националният статистически институт. Излезлите днес данни са предпоставка за известно отслабване на потребителската инфлация у нас през следващите месеци.

Общият индекс на цените на производител в промишлеността се понижава през октомври с 0,1% спрямо септември, когато се повиши с 0,5 на сто. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост – понижение с 1,0% и в преработващата промишленост – с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия се наблюдава повишаване на цените с 0,3 на сто.

В сравнение със същия месец на миналата година общият индекс на производствените цени в страната се повишава през октомври с 2,3% след растеж с 3,7% през септември и след като в средата на годината (през юни) беше отчетно повишение с едва 0,9% (най-слаб растеж на цените на производител от ноември 2016-а година насам).

По-съществено увеличение с 10,2% спрямо година по-рано регистрират цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост те нарастват с 5,9%, а в преработващата промишленост намаляват с 0,3 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се повишава през октомври с 0,1% на месечна база и с 3,8% на годишна база (спрямо октомври 2018-а).

Цените на производител с отчитане оборота на компаниите на международния пазар се понижават с 0,3% на месечна база и остават на нивото от октомври 2018-а година.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!