По-зле от 2008 г.: Размерът на фалиралите корпоративни кредити в САЩ ще достигне $80 милиарда

През май на април размерът на ливъриджнатите кредити, по които компаниите в САЩ са фалирали, е 12,6 млрд. долара, което е най-високата сума за месец от 2014 г. насам, сочат данни на Fitch, предаде Zero Hedge. В рамките на изминалите 12 месеца общият им размер вече става 33,3 млрд. долара.

Към края на април размерът на фалитите нараства с 1 процентен пункт спрямо края на миналата година, достигайки 2,8%. Прогнозата на рейтинговата агенция за цялата година обаче е изключително мрачна.

„Fitch прогнозира, че ливъриджнатите кредити в САЩ, които ще фалират тази година, е 80 млрд. долара, като по този начин ще надхвърли размера им от 2009 г., когато те достигнаха 78 млрд. долара“, посочват от Zero Hedge.

Макар прогнозата да е шистовият сектор да е сред водещите в това отношение, до момента физическите магазини фалират най-много по кредитите си през последните месеци. Това не е изненадващо, след като те регулаторно бяха принудени да затворят врати, а сега оцелелите от тях ще могат да започнат дейност, но спазвайки определени изисквания, част от които ще включват понижен брой клиенти в тях във всеки момент.

Сред големите търговци, които вече обявиха фалит по глава 11 са Neiman Marcus Group, J.Crew и J.C. Penney. Други посочват, че в момента нямат достъп до външно финансиране, което би им помогнало да преживеят подпомогнатата от действията на правителството криза.

„Това, което ще дойде, ще е още по-тежко, както посочи Лари Финк, главният изпълнителен директор на най-големия инвестиционен фонд в света – Blackrock, управляващ активи в размер на 7,5 трлн. долара, който след телефонен разговор каза, че по думите на банкерите се „очаква лавина от фалити да залее американската икономика“, посочват от Zero Hedge.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!