понеделник, юли 22, 2024

Петролът поскъпна заради очакванията за понижаване на инвенториите

Всички водещи сортове петрол бяха на зелено по време на втората търговска сесия за седмицата. Сред бенчмарковите цените поскъпнаха с 5,88% при американския лек до 24,18 долара за барел и с 4,82% при брент до 28,51 долара за барел. Газът е нагоре с 6,07% до 2,114 долара.

Причината за оптимизма са данните за забавянето на растежа на инвенториите. „Изглежда, че пазарът премина теста на складовия капацитет“, коментира стоковият стратег на Goldman Sachs Дамиен Курвален.

Неговата прогноза се основава до голяма степен на данните за покачването на инвенториите в Cushing от само 1,8 млн. барела през последната седмица. Ако тази информация се потвърди, това ще е най-слабият растеж от средата март досега, когато беше въведено извънредното положение в САЩ, а и в много други части по света.

„Това също показва точно колко чувствителни са станали пазарите на всяко отклоняване от установеното повествование, според което глобалният складов капацитет може да се препълни още през май или в началото на юни“, посочват от Zero Hedge. „Днешният доклад идва непосредствено след доклад на Morgan Stanley, според който в момента има 350 танкера, използвани като плаващи складове за петрол по света.“

„Газпром Нефть“ прогнозира, че търсенето ще започне да се възстановява скоро. Според главния изпълнителен директор на компанията Александър Дюков, към лятото това ще доведе до цени от над 30 долара за барел. До края на годината руският производител очаква те отново да надхвърлят 40 долара за барел.

В предишната прогноза на руското енергийно министерство се посочваше, че цената на петрола ще се балансира едва през втората половина на годината, когато хората започнат да пътуват отново. По думите на Новак обаче, стойността на суровината обаче няма да поскъпне значително в средносрочен план.

Русия обеща да понижи добива с 2 млн. барела дневно през май и юни, до 8,5 млн. барела. Това е с почти 20% по-ниска стойност от производството през февруари, посочи енергийният министър на страната Александър Новак, според когото за цялата 2020 г. производството ще се свие с 15% на годишна база, ако те изпълнят поетите ангажименти.

Същевременно Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на петрола през 2021 г. Според банката тя ще е 51,38 долара в сравнение с 48,50 долара за барел при предишната прогноза. От банката също очакват до края на годината търсенето на суровината постепенно да се повиши и това да се случи в комбинация със свиване на производството от ОПЕК+.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!