понеделник, юли 15, 2024

Петър Андронов: 25 000 кредита са под мораториум само в рамките на 10 дни

Кредитираните лица по над 25 хил. заема са се възползвали от възможността за мораториум и са разсрочили изплащането им само в рамките на десет дни, каза председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов пред Българската национална телевизия тази сутрин. По думите му това е „съществен“ брой от банковите клиенти.

Според правилата, редовните платци могат да отложат изплащането на потребителските или ипотечните си кредити в рамките на до три месеца. Финансовите институции няма да начисляват неустойки, но и задълженията няма да се опрощават.

Вчера стана ясно, че положението на платците в България очаквано се влошава не само поради увеличаването на броя на безработните, но и заради покачването на лихвата по ипотеките с между 0,25 и 0,5 процентни пункта над равнището от март, конкретно в случая на Алианц Банк.

Конкретно за безработните, самоосигуряващите се и лицата в неплатен отпуск, Андоронов припомни, че вече е стартирала програмата за отпускане на безлихвени кредити с гратисен период. Както посочихме вчера, до момента четири банки са се договорили с Българската банка за развитие (ББР) за кредитирането по тази програма, но само Общинска банка кредитира с такива заеми. Според Андронов още осем банки са в процес на преговори с ББР по мярката.

Той коментира също, че и бизнесът може да се възползва от кредитиране при преференциални условия по програмите на ББР за гарантиране на заемите. Той изтъкна още, че се очаква и започване на програми от Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд за кредитиране на бизнеса.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!