понеделник, юли 15, 2024

Паундът отново се покачва. Златото стои на 9-годишен връх

В началото на валутната търговия в сряда американският долар е стабилен и се променя слабо спрямо еврото и йената, но отстъпва по отношение на британския паунд.

Златото леко поевтинява, след като се повиши до максимум от 2011 година – инвеститорите прибират реализираните печалби.

Общата валута днес сутринта струва на пазара 1,1267 долара в сравнение с $1,1274 за евро в края на предишната сесия. Курсът на единната европейска валута спрямо японските в същото време е 121,19 йени за евро срещу 121,21 йени за евро ден преди това.

По-рано тази седмица стана ясно, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята да представи предложенията си за преодоляване на разногласията между членовете на ЕС по плана за икономическо възстановяване. Лидерите на ЕС планират да обсъдят преодоляването на кризата, причинена от пандемията, на среща на върха, която ще се проведе на 17 и 18 юли.

Фунтът стерлинг отново се почаква в сряда сутринта – до $1,2545 за паунд в сравнение с $1,22542 за паунд при предишна сесия и до 1,1322 евро срещу 1,1125 евро за паунд в края на вчерашната търговия.

Инвеститорите очакват в сряда министърът на финансите на Великобритания да обяви нови мерки за икономическа подкрепа, включително да разпредели ваучери от 500 паунда за всеки възрастен и 250 паунда на дете, за да увеличи разходите в секторите, които са най-засегнати от пандемията, пише Trading Economics.

За един долар днес на пазара дават 107,56 йени в сравнение с 107,52 йена във вторник.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добавя 0,07%.

Председателят на Федералната резервна банка в Сан Франциско (FRB) Мери Дейли каза вчера, че данните за безработица в Съединените щати подценяват икономическите щети, причинени от коронавируса. Като се има предвид, че безработицата е 11,1%, централната банка ще трябва да предприеме допълнителни мерки за подкрепа на икономиката, смята Томас Баркин, ръководител на Федералната резервна банка на Ричмънд.

Председателят на Федералния резерв – Атланта Рафаел Бостик от своя страна предупреди, че възстановяването в американската икономика, започнало след премахването на ограничителните мерки, може да спре поради увеличаване на броя на новите инфекции в няколко големи щата.

Цената на златото в сряда сутринта показва корекционен спад след два дни на растеж, като остава максимална от септември 2011 г., според данните от търговия.

Фючърсите на златото за август на борса Comex в Ню Йорк поветниха с 0,17%, или $ 3,15 – до 1806,65 долара за тройунция. Юлските фючърси за среброто спаднаха с 0,33% до $18,637 за унция.

В сряда инвеститорите в злато предпочитат да фиксират печалбата си, след като цената на благородния метал актуализира максимум от 20 септември 2011 г., достигайки $1810,8 за тройунция.

Стойността на ценния метал като по-надежден актив се подкрепят от опасенията за продължаващото увеличаване на броя на случаите на COVID-19 в света.“Несигурността за здравето, финансите и икономиката, причинена от пандемията COVID-19 и последиците от нея, вероятно ще продължат да подкрепят покачването на цените на златото до 2021 г.“, според анализаторите на HSBC, цитирани от Ройтерс.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!