понеделник, юли 15, 2024

Първото тримесечие се превърна в най-тежкото в историята за американските пенсионни фондове

Публичните пенсионни планове са спаднали с средно с 13,2% през първото тримесечие на годината, сочат данните на Wilshire Trust Universe Comparison Service, предаде Zero Hedge. Изданието припомня, че това е по-сериозен спад от този, който се наблюдаваше в началото на Голямата рецесия през 2008 г., когато той достигна 13%.

Същевременно за много от пенсионните фондове сривът е значително по-сериозен от средния за отрасъла, предаде Wall Street Journal. „А колкото и да са негативни данните за първото тримесечие, те по-скоро не показват пълния мащаб на загубите, тъй като докладите за стойността на частните акции, недвижимо имущество, инфраструктура и други обикновено пристигат с едно тримесечие закъснение“, припомнят от Zero Hedge.

„Беше ужасно тримесечие за всички пенсионни фондове“, каза ръководителят на Chicago Teachers“ Pension Fund Анджела Милър-Мей. А покачването на акциите през април, от една страна, не компенсира напълно загубите, а, от друга, може да не е продължително, което ще нанесе вторичен удар върху пенсионните фондове в страната.

Така те са заплашени от превръщането в поредния воденичен камък на врата на икономиката, тъй като понижените пенсионни плащания вероятно ще трябва да бъдат обслужвани от данъкоплатците или от някоя нова програма за печатане на пари от страна на Федералния резерв. А възможността за подобен развой не трябва да се пренебрегва.

„Ще има сериозен натиск за понижаване на плащанията“, каза единият от директорите на State and Local Government Finance Project към колежа „Рокфелер“ в Университета на Алабама Дон Бойд, предаде Zero Hedge. По думите му в момента властите трябва да намерят тънкия баланс между запазването на пенсионните плащания и въздържането от увеличаване на данъците. „Но пенсиите са много назад в списъка с нещата, които те искат да плащат“, казва той.

Доходността, която фондовете получават от търговията с ценни книжа, е един от трите компонента на приходите им, като другите два са вноските на служителите и доплащането от работодателите. При нов спад на фондовите пазари, фондовете ще трябва да се обърнат към местните власти. Например в Мейн те вече плащат за щатските служители по 808 млн. долара, а спад на пазара може да изстреля тази сума до почти 1 млрд. долара.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!