Отговорът на СЗО срещу Covid-19 засега разчита на обещани $800 млн.

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че са били обещани почти 800 милиона долара помощи, които да помогнат на организацията в отговора й срещу пандемията на новия коронавирус.

Целта на СЗО е да събере 1,7 милиарда долара, което означава, че към момента остава празнина от малко над 900 милиона долара до запълването на сумата, пише CNN.

„От началото на пандемията СЗО работи ден и нощ за координиране на глобалния отговор на всички нива на организацията – предоставяне на технически съвети, катализиране на политическата солидарност, мобилизиране на ресурси, координиране на логистиката и много други“, заяви Гебрейесус на заседанието на изпълнителния съвет на СЗО днес.

Коментарът на директора на СЗО идва на фона на атаката, която е насочена към него и организацията от президента на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация. Преди само дни Тръмп заплаши, че ще изтегли трайно американското финансиране към СЗО, „ако организацията не се ангажира със съществени подобрения в следващите 30 дни“.

В категоричното писмо на президента на САЩ се твърди, че СЗО „последователно игнорира достоверни доклади за разпространението на коронавирус в Ухан в началото на декември 2019 година или дори по-рано“. Освен това СЗО многократно отправяла твърдения за коронавируса, които били грубо неточни или подвеждащи.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!