От работа на строеж до IT компания: Как се става управител на офис с 50 и бъдещи 330 служители

В следващите няколко седмици Money.bg в съвместна поредица с Modis България ще ви представи хора, решили да променят кариерата си и постигнали успешно това. Ще ви разкажем лични истории, които ще ви вдъхновят да направите смела крачка по пътя на промяна на кариерата си. 

София преди повече от 10 години. Градът все още прави първите стъпки към бързото си разрастване, а в Бизнес парка, който по-късно ще се превърне в притегателна точка за редица големи международни компании, все още има едва няколко сгради. Околовръстният път в тази част на града все още не е готов, а пътуването от „Студентски град“ до „Камбаните“ отнема повече от час и половина с автобус, а после и пеша.

По това трасе тогава минава и Борис Сарабеев. Той работи на строеж в района на „Камбаните“ и си представя какво ли е да пътуваш с кола до офиса в някоя от намиращите се в района бизнес сгради. Днес Борис е на ръководна позиция в международна компания с над 1300 служители у нас – Modis България. Кариерата му в нея започва 2008 година в същия Бизнес парк, а отскоро на него е поверено управлението на втopaтa лoĸaция нa дpyжecтвoтo y нac, която се намира в Πлoвдив. Но докато стигне дотук той минава по дълъг кариерен път.

Снимка 487025


Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Борис Сарабеев е управител на офиса на Modis България в Пловдив. Той има дългогодишен опит в сферата на ИТ операциите и аутсорсинга в ИТ сферата. Той е бакалавър по индустриално инженерство на английски език от Техническия университет в София и има магистърска степен по икономика от УНСС. В момента прави докторантура в областта на управлението на проекти.

„Няма да забравя деня, в който започнах работа тук. Беше 14 юли 2008 година, голяма жега. Бизнес паркът не беше това, което е сега. Тoгaвa зaпoчнax oт първото cтъпaлo – агент тexничecĸa пoддpъжĸa c aнглийcĸи eзиĸ. Щастлив съм, че започнах в момент, в който компанията беше сравнително нова на пазара и имаше нужда от хора. Тогава бяхме около 50 човека, а сега сме повече от 1300“, разказва той.

От 2008 година натам Борис минава през почти всички позиции в компанията. Той е бил помощник в обученията на служителите, първоначално е отговарял за работата на част от екипи по даден проект, а по-късно е бил ръководител на няколко екипа или т.нар. старши тиймлид.

„Впоследствие съм отговарял за цял отдел. После станах ръководител на отделни проекти и тогава се появи възможността да поема офиса в Пловдив, тъй като от доста години имаше идея да се отвори втора локация в страната. Там имаме няколко основни партньора и ние работим с техните клиенти“, обяснява той.

Снимка 487023


Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Пловдивският офис заработи официално през есента на миналата година, като към днешна дата там работят около 50 души. Modis България обаче работи по разширяването му, което ще позволи екипът да се разрасне до 330 души.

На откриването на офиса в Пловдив


Източник: Facebook / Modis Bulgaria

На откриването на офиса в Пловдив

Борис е човекът, който трябва да следи за всички процеси, както и да отговаря за служителите в Пловдив, участва активно в наемането на хора там, както и отговаря за кариерното развитие на вече наетите. От друга страна той следи и за отношенията с клиентите на Modis и проучва възможности накъде може да се разшири бизнесът на компанията в града.

Поглеждайки назад, той оценява колко важно е човек да работи усилено, за да постигне целите, които си е поставил. В първоначален „двигател“ за него в това отношение се превръщат съветите на родителите му.

Снимка 487021


Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

„Майка ми и баща ми ме стимулираха да работя още когато бях ученик. Бях в 8 или 9-ти клас, когато изкарах първите си пари. Работех в една фабрика, където слагах етикети. С тези пари отидох на море. Всъщност и родителите ми дадоха някакви пари, но бях удовлетворен, че можех да разчитам и на изкарани от мен“, спомня си Борис.

Като студент той отива да учи в София, като през първите години в Техническия университет работи в строителството, а по-късно и като охрана на заведения, както и като барман.

„Захванах се със строителство, занимавах се с общи работи по различни строителни обекти. Работеше се и през зимата, и през лятото, независимо какъв студ или жега е. Като градинар също съм работил сезонно, бил съм и охрана в заведения през последните 1-2 години от следването“, казва той.

Борис на едно от първите си работни места


Източник: Личен архив

Борис на едно от първите си работни места

Борис решава да направи промяна в посоката, в която се развива, през последната година от следването си. Тогава заедно със свой приятел решава да кандидатства за работа, след като техен познат вече се занимава с техническа поддръжка с английски език в международна компания.

Към днешна дата той признава, че именно предишният му опит на различни места му помага да оцени това, което успява да постигне през следващите години като част от екипа на Modis България. „Първоначално след като си работил навън в жега или пък в кал, в студ, в мръсотия, а след това отидеш в офис, на хладно през лятото и на топло през зимата в офиса, гледаш нещата по друг начин“, добавя Борис.

Той добре знае как е стигнал до мястото, където е днес и колко усилия му е коствало това. През годините се научава, че и най-невъзможните неща са постижими, но те изискват време и търпение. Борис разбира това и от своето хоби – спорта, който е и още едно нещо, което го свързва с колегите му.

Снимка 487029


Източник: Личен архив

„Всичко започна през 2012 – 2013 година с инициативата на Adecco Group, която се казва Win4Youth. Идеята е да накараме служителите да са по-активни, а техните постижения са обвързани с благотворителни каузи. Всяка година екипите в различните държави, където оперира компанията, трябва да изпълнят определен брой часове и километри, като спортуват. Πo тaзи линия сме дapявaли средства нa Фондация „Димитър Бербатов“, а през 2017 година дарихме 50 000 долара в подкрепа на мисията на SOS Детски Селища. През последните години работим c Рlаn Іntеrnаtіоnаl – opгaнизaция, ĸoятo пoдĸpeпя млaди xopa, ĸoитo нямaт дocтъп дo oбpaзoвaниe“, обяснява той.

Борис започва с бягане, а първото състезание, на което участва, е маратонът в Атина, който е с дължина от 42 километра. По-късно прави и ултрамаратони, като един от тях е 100-километров такъв във Витоша.

Снимка 487030


Източник: Личен архив

През последните години решава да надгради и започва да се занимава с триатлон – плуване, колоездене и бягане. Това отново е свързано с инициативата Win4Youth. В това начинание той си партнира с колеги от България.

Добрият екип е нещо, на което той залага не само в спорта, но и в работата си. Според него това е най-важното, за да постигнеш успех.

Modis Running Team след София Маратон


Източник: Личен архив

Modis Running Team след София Маратон

„Сам няма как да станат работите. Има доста хора, които казват: „Аз сам го постигнах“, но това не е вярно. Например, ако майка ти и баща ти не те подтикнат, няма как да стане. После в училище, ако не научиш нещо, няма как да стъпиш в университета. Оттам пък ти се отваря вратата за контакти, а след това те ти дават и възможностите за развитие“, завършва той.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!