петък, февруари 23, 2024

Още $3 трилиона долара разходи: Демократите предлагат втори пакет за правителствени харчове

Камарата на представителите в САЩ ще дебатира и гласува нов пакет от стимули, предложен от Демократическата партия. Те са на стойност 3 трлн. долара и заедно с предишните мерки в размер на 3 трлн. долара, ще се превърнат в най-мащабното правителствено харчене в историята.

В пакета са включени 500 млрд. долара за щатите, още един рунд от директни плащания към индивидите и средства за здравните работници, полицията и представителите на други институции, които пряко работят за овладяването на болестта. Ако бъде приет, това ще е четвъртият пореден спасителен пакет срещу кризата, причинена от затварянето на икономиката на САЩ.

„Тази седмица говорителят на камарата на представителите внесе сезонен каталог от 1800 страници, пълен с левичарски странности, и го представи като пакет от мерки срещу коронавируса“, коментира републиканецът Мич Макконъл. По думите му тепърва икономиката има нужда от време, за да се види ефектът от предишните 3 трлн. долара харчове.

Други политически фигури, като губернаторът на Калифорния Гейвин Нюсъм, всъщност призоваха за свиване на правителствените разходи в контекста на кризата. До момента новоподадените молби за обезщетения за безработица вече са почти 37 млн. в САЩ, което значи, че над една пета от работещите вече не са на работа.

Вероятно предложението на Демократическата партия ще доведе до поредните преговори в Сената, който е контролиран от Републиканците, и Камарата на представителите, контролирана от самите Демократи относно следващата доза разходи. Вероятно обаче ще бъдат постигнати компромиси и новият пакет ще бъде приет.

По този начин Федералният резерв ще трябва да се впусне в безпрецедентно харчене, за да задоволи нуждите от ликвидни средства на финансовото министерство на страната, което на практика изплаща повечето от договорените досега програми. Това сериозно застрашава стабилността на долара, като вече много икономисти предвиждат покупателната му способност да се срине.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!