Най-богатият британец разширява империята си новата сделка на BP за $5 милиарда

Преди повече от 15 години Джим Радклиф, който е един от най-богатите британци, купува част петрохимическия бизнес на British Petroleum, което му помага да основе компанията Ineos Group.

Днес милиардерът купува останалата част от него, след като вчера беше обявена сделка за 5 милиарда долара, която ще позволи на Ineos да изкупи останалата част от тази дивизия на енергийния гигант. Споразумението ще добави активи към придобитите от Радклиф такива в размер на 9 милиарда долара през 2005 година, разказва Bloomberg.

Сделката означава, че BP ще достигне целта си за продажба на активи от 15 милиарда долара с година по-рано. Сред конкурентите си, британската компания има една от най-високите задлъжнялост спрямо размера ѝ.

Мажоритарен собственик на купувача – основаната през 1998 година Ineos, е Радклиф. Тази компания е ключова за изграждането на неговата империя през последните повече две десетилетия.

Бизнесменът успява да натрупа богатство от 19,4 милиарда долара, като обединява нежелани активи на петролни гиганти. Така той създава един от водещите производители на химикали в света. Заедно с това, според Bloomberg Billionaires Index Радклиф е най-заможният човек на Острова.

Милиардерът изгражда бизнеса си, като купува производствена база на BP в Антверпен през 1998 година, а през следващите две десетилетия продължава с агресивни придобивания в сектора.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!