понеделник, април 15, 2024

Може ли цените на петрола да станат отрицателни? Един анализатор смята така

Цените на петрола вече се сринаха с близо 60% от началото на годината. Но един анализатор смята, че те могат да паднат още много – и дори да станат отрицателни.

Цените на петрола може да станат отрицателни„, написа Пол Сенки, управляващ директор в Mizuho Securities.

Пандемията зарази и замрази икономиките по света, а намаленото търсене и ценовата война между Русия и Саудитска Арабия сринаха цените на черното злато. На петролния пазар дневно се търгуват по около 100 млн. барела. Сенки обаче смята, че пандемията ще намали търсенето рязко, което ще създаде дневен излишък от 20 млн. барела.

По думите му, „физическата реалност“ на пазара е, че петролът се добива от земята и трябва или да бъде съхраняван някъде, или да бъде използван. Когато цената на съхранението стане достатъчно висока – или мястото свърши изобщо – компаниите може да плащат на клиентите за петрола.

Засега президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на Департамента по енергетика да се възползва от ниските цени и да купува петрол за попълване на резервите. Резервът на САЩ може да се попълва с по около 2 млн. барела дневно, което означава, че след около 4 месеца той ще бъде пълен.

Сенки не е единственият на Уолстрийт, който бие алармата за приближаващо наводняване на пазарите с петрол. Увеличеният добив от ОПЕК и Русия, заедно със сриващото се търсене, „водят до притеснения относно излишък, който може да запълни капацитета за съхранение по света„, пише Франциско Бланч, стратег по суровините в Bank of America.

Той предупрежава, че създалата се ситуация може да увеличи запасите с 900 млн. барела само през второто тримесечие. Към момента светът има капацитетът да съхранява 1,5 млрд. барела.

Бланч обаче не смята, че цените могат да станат отрицателни. „В най-лошия сценарий цените на петрола могат да паднат между $10 и $20„.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!