понеделник, юли 22, 2024

Милиардер: Действията на Федералния резерв ще доведат до срив на борсите

Политиките на Федералния резерв няма да останат без дългосрочни последици за икономиката, предупреди милиардерът и основател на Social Capital Чамат Палихапития в интервю пред CNBC, предаде Zero Hedge. По думите му действията на властите, включително програмата за защита на доходите, насочват средства към бизнеси, които не се нуждаят от тях, и изкривяват силно фондовите пазари.

„Не трябва да има никакво съмнение, че пазарите на акции и облигации вече нямат абсолютно нищо общо с реалната икономика“, каза той. „С всички тези пари, с които се раздуват компаниите, единственото, което ще започне или ще се ускори, е много тежък дефлационен суперцикъл.“

Същевременно новонапечатаните долари не се отразяват положително върху реалния стандарт на живот. На същото мнение е National Federation of Independent Business, според която, цитирани от Zero Hedge, растежът на фондовия пазар през април „по никакъв начин не е помогнал на хората да сложат храна на масите си или да се намали стреса на собствениците на малки бизнеси“.

„Раздуването на цените на активите не понижава подоходното неравенство“, каза Палихапития. „То не води до пълна заетост. Реално не води до нищо от това, което трябва да направим, ако искаме да имаме устойчива икономика. Ефектът от поскъпването на активите е, че той позволява на играчите на фондовите пазари да правят повече пари.“

По думите му наливането на все повече пари в компании, които „през последните десет години теглха кредити, за да изкупуват обратно акциите си, докато плащаха на служителите си по-малко, отколкото те биха получавали на борсата на труда“, напълно изкривява стимулите в икономиката. Това според него това може да доведе до дефлационна криза като тази в Япония от 90-те години на миналия век.

Механизмът, по който това би се случило, е интересен, но не е икономически издържан. Допускането е, че въпреки срива на икономиката, потребителите ще получават все повече средства заради печатането на пари от страна на Федералния резерв. И вместо да се втурнат да ги харчат, те ще ги спестяват, което ще доведе до дефлация.

В действителност обаче никой няма стимул да спестява в инфлационна среда и в контекста на нулевите лихвени проценти. На практика когато централната банка печата, парите започват да губят покупателната си способност, затова и хората бързат да ги изхарчат колкото се може по-скоро. Това обаче не води до реален икономически растеж, а до инфлационна спирала и унищожаване на спестяванията – именно това, което може да доведе до устойчиво покачване на стопанството.

Палихапития посочи още, че застава на страната на Илън Мъск в битката му срещу Калифорния, като по думите му местните власти трябва да седнат на една маса с предприемача и да работят за постигането на изгоден за всички компромис.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!