понеделник, юли 22, 2024

Консумацията на електроенергия в света се срива с невиждани темпове

Консумацията на енергия в света на енергия спадна значително – толкова, че все едно търсенето от страна като Индия с 1,3 милиарда души и третият на-голям потребител в света, е спряло.

Това се казва в доклад на Международната агенция по енергетика. Търсенето на енергия може да се срине с 6% тази година, ако блокирането продължи още и икономическото възстановяване е бавно. Такъв сценарий е „все по-вероятен“, заявява МАЕ и допълва, че спадът ще бъде седем пъти по-голям от този на след глобалната финансова криза през 2008 г. Консумацията на електроенергия може да понижи 5% през 2020 г., което е най-големият спад след Голямата депресия.

„Това е исторически шок за целия енергиен свят“, казва Фатих Бирол, изпълнителен директор на агенцията. „Все още е твърде рано да се определят дългосрочните въздействия, но енергийната индустрия след кризата, ще бъде значително по-различна от тази преди“.

Търсенето на въглища, нефт и газ бе засегнато в резултат на блокировките за ограничаване на разпространението на вируса. Така спря и икономическата активност и международните пътувания с въздушен транспорт. Търсенето на петрол може да спадне 9%, „изтривайки“ осем години растеж.

Възобновяемa енергия

Само възобновяемата енергия се задържа търсенето. Енергията, произведена от източници като слънчева и вятърна, ще нарасне с 1% през 2020 г. Ниските експлоатационни разходи осигуряват нейния тласък.

Спадът в използването на енергия идва най-вече от развитите икономики. Агенцията прогнозира, че търсенето ще спадне с 9% в САЩ и 11% в Европейския съюз.

Някои държави в Европа и някои части на САЩ започват да премахват строгите мерки за блокиране в опит постепенно да рестартират икономиките си. Темпът, с който те се разхлабват ще има значителен ефект върху използването на енергия. Агенцията изчислява, че всеки месец глобално блокиране намалява годишното търсене на електроенергия с около 1,5%.

Въглеродни емисии

Междувременно емисиите от въглерод са драстично по-ниски. Те трябва да спаднат с почти 8% през 2020 г. до най-ниското си ниво от 2010 г. насам, според Агенцията. Това ще бъде най-големият спад на вредните емисии. Но това е краткотраен ефект. Според Бирол скоро ще наблюдаваме рязко възстановяване на емисиите, тъй като икономическите условия се подобряват.

Анализът на Международната агенция показва, че правителствата пряко и косвено управляват повече от 70% от глобалните енергийни инвестиции.

Ако решат да популяризират възобновяема енергия, това може да ускори прехода към нея, който вече е в ход. Хората може би няма да са толкова склонни да пътуват в международен мащаб толкова, колкото преди, а работата от вкъщи може да стане по-честа, като намалява трафика на пътуванията с автобуси.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че справянето с измененията в климата трябва да бъде вплетено в решението за пандемията от коронавирус.

„Разработването на пакети за икономически стимули представлява основна възможност за правителствата да обединят усилията си за икономическо възстановяване към прехода на чиста енергия – и да насочат енергийната система към по-устойчив път“, се казва в доклада на МАЕ.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!