понеделник, юли 22, 2024

Кои марки дезинфектанти у нас отговарят на изискванията на Световната здравна организация?

Дезинфектантите за ръце се превърнаха в едни от най-търсените продукти, след като бяха установени първите случаи на заразени с коронавирус у нас, както и с въвеждането на извънредното положение в страната.

Този вид препарати за кратко време бяха изчерпани в магазините и аптеките, а на производителите и разпространителите им трябваше известно време, за да успеят да отговорят на нарасналото търсене. Сега дезинфектантите отново са налични, като в момента могат да бъдат намерени най-различни видове на разнообразни производители, а цените им варират в широки граници.

От „Активни потребители“ са провели проучване сред повече от 20 различни такива продукта на българския пазар, като посочват, че едва 3 от тях отговарят на пълните изисквания на Световната здравна организация (СЗО). В същото време цените на литър варират от 15 до близо 260 лева.

От асоциацията са посочили, че лабораторни анализи са били направени на 21 търговски марки на пазара, като при 8 от тях етикетите предоставят пълна информация за съдържанието на дезинфектантите, а при едва 3 концентрацията на алкохол е от 70%, каквато е препоръчваната такава от СЗО.

Според рецептата на световната организация тези продукти трябва да съдържат 70% етилов алкохол или 75% изопропанол, 1,45% глицерол, 0,125% водороден пероксид и дестилирана вода.

При изследваните марки на пазара у нас става ясно, че при по-голямата част от тях съдържанието на алкохол е под изискванията, а в същото време при много от препаратите има използвани помощни вещества, като растителни масла, парфюми и ароматизанти.

„В изследването са включени 21 търговски марки. Описания на продуктите, както и резултатите от анализите са представени в таблицата. В поднесеното на етикетите са установени редица пропуски. При един продукт, с наименованието Dettol, не е изписан производителя. При същия са „пропуснали“ и активното вещество. При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество. Празнини има и при описанието на помощните съединения. В 6 продукта те отсъстват. При 2 търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост)“, посочват от „Активни потребители“.

Също така от асоциацията посочват, че цената не е определяща за качеството на продуктите: „Няма ясна корелация между цена и качество, ако то е измерено в концентрация на алкохола. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. Обратно, при скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък се набляга на присъствието на безсмислени добавки от масла и парфюми.“.

Кои са марките с необходимата концентрация алкохол и какво е установено за останалите?

Според проведените лабораторни изследвания трите марки, при които установената концентрация алкохол отговаря на изискванията са Clean Hands gel, Biotrade maxi protect и „Бочко“.

„При 16 препарата измереното количество на алкохола е в диапазона от 50 до 69,9%. Това означава, че способността им да убиват микроорганизмите е по-малка в сравнение с оригиналната рецепта на СЗО“, посочват от „Активни потребители“.

При 2 от изследваните препарати пък установените стойности на вложения етанол са под 50%, което означава, че те не бива да бъдат използвани като дезинфектанти за ръце. Това са Denk mit и Steriman Gel.

„Дори да спазвате всички наши препоръки и предупреждения има голяма вероятност да се натъкнете на търговски препарати с понижена способност за дезинфекция на ръцете. Затова не се предоверявайте на препаратите. При възможност първо измивайте ръцете със сапун и течаща вода, и използвайте дезинфекция само ако нямате възможност за миене. Най-добрия препарат за дезинфекция на ръце може да си направите сами по рецептата на СЗО. Всички компоненти за тази рецепта са достъпни в аптеките. В краен случай може да използвате чист спирт (96%) като не забравяйте, че при дълготрайна употреба той изсушава кожата на ръцете“, съветват от организацията в заключението на своето изследване.

Ето и какво показва изследването за всички включени в него марки:

Снимка 477539


Снимка 477540


Снимка 477541


Снимка 477542


Снимка 477543


Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!