Китара на Кърт Кобейн се продаде за над $6 милиона и стана най-скъпата в света

Китарата, на която фронтменът на Nirvana Кърт Кобейн свиреше на концерта MTV Unplugged през 1993 г., беше продадена на търг в Лос Анджелис за 6 млн. долара, предаде Reuters. С този концерт, издаден като албум, бандата печели „Грами“ през 1996 г. за „Най-добра алтернативна музика“.

Така тя се превръща в една от най-скъпите китари в историята, изпреварвайки легендарни инструменти като Fender Stratocaster-ът Blackie на Ерик Клептън (959 хил. долара през 2004 г.), Fender Sratocaster-ът на Боб Дилън (965 хил. долара), Tiger на Джери Гарсия (957 хил. долара през 2002 г.), Gibson Les Paul на Кийт Ричардс (1 млн. долара през 2003 г.) и Gibson Les Paul, притежаван от Питър Грийн от Fleetwood Mac и Гари Мур (2 млн. долара през 2014 г.).

Предишният абсолютен рекорд за най-скъпа китара беше също за Fender Stratocaster, притежаван от Дейвид Гилмор от Pink Floyd. Тя се продаде на аукцион за почти 4 млн. долара през миналата година.

Полуакустичната китара, притежавана от Кобейн, е Martin d-18E, произведен през 1959 г. Изпълнителят ѝ я закупил в Лос Анджелис. Настоящият ѝ притежател а австралиецът Питър Фридман, който е основател на австралийската компания RODE Microphones. Сред мотивите за скъпата покупка е и желанието на Фридман да подтикне австралийското правителство да прави повече за изкуството.

Инструментът идва в оригиналния си калъф, върху който е зелепен стикер с албума на Poison Idea от 1990 г. Feel the Darkness, пакет с три струни, няколко перца и торбичка със сребърна лъжица, вилица и нож.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!