Къде в Европа хората ще работят най-дълго преди да се пенсионират и къде най-малко?

Младите хора в скандинавските държави, в Холандия и в Германия ще прекарат най-дълъг период от живота си като активно работещи. От тях в най-голяма степен това се отнася за шведите. В страната очакваната активност на гражданите на пазара на труда е 41,9 години.

Това сочат нови данни на Евростат, разглеждащи очакванията за периода на активност на пазара на труда на европейските граждани, които в към 2018 година са били на 15 години.

Малко по-кратък ще бъде този период за гражданите на съседните ѝ държави – в Дания средната продължителност на работа е 39,9 години, а в Норвегия – 39,6 години, а във Финландия – 38,6 години.

Извън скандинавския регион с най-дълъг период на очаквана активност на пазара на труда се отличава Холандия с 40,5 години, следвана от икономика номер 1 на Стария континент – Германия, с 38,7 години.

Сред държавите членки на противоположния полюс е Италия. Там младежите ще трябва да се трудят 31,8 години от живота си, преди да се пенсионират. 32,4 и 32,9 години е периодът за съответно в Хърватия и в Гърция.

България е в долната граница, като у нас младежите се очаква да работят по средно 33,1 години, преди да се пенсионират. За Румъния очакваният период е от 33,5 години, както и за Полша. Извън Европейския съюз (ЕС) за Турция този период е най-кратък – 29,4 години.

През 2018 година средната продължителност на активния трудов живот за целия съюз е 36,2 години или с 3,3 години по-дълъг от този през 2000 година. Мъжете ще се трудят с 4,9 години по-дълго от жените – средно 38,6 години за тях при 33,7 години за дамите, показват още изчисленията на Евростат.

Снимка 454294


Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!