понеделник, юли 15, 2024

Японски експерт: Санкциите закалиха руската икономика за пандемията

Японският финансист, генерален партньор на инвестиционната компания UMJ, Юсуке Оцубо посочи удивителната стабилност на руската икономика в условията на пандемията от коронавирус.

Експертът отбеляза, че „корона шокът“ не е толкова страшен за Русия. В статията си за JB Press той обяснява способността на руската икономика да се съпротивлява на шоковете, след като се е „закалила“ в борбата със западните санкции, пише „Известия“ .

Поради ограниченията, въведени след 2014 г., заради анексията на Крим, Русия увеличи собственото си производство на храни и се превърна в мощна селскостопанска сила, отбелязва икономистът.

Според Оцубо експертите очакваха по-силен удар върху руската икономика. Въпреки че спадът в цените на петрола забави икономическия растеж, това не предизвика срив на руски износ, както и други сериозни последици за страната.

Японския експерт посочва, че Москва вече не е толкова зависима от петрола и е създала мощен производствен потенциал във периодите предишни кризи.

„Още през юни, щом икономическата активност в страната беше частично възстановена, , се очаква значително увеличение на положителната динамика в сравнение с периода април – май. Това може на практика да компенсира предишните загуби“, пише Оцубо.

Той посочва, че европейските и американските инвеститори също отбелязват високата устойчивост на руската икономика към негативните ефекти на коронавирусната пандемия.

Според Оцубо развитието на вътрешния туризъм, правителствените мерки за подкрепа на икономиката и многомилиардната „въздушна възглавница“ на Фонда за национално благосъстояние ще помогнат за справяне с пандемията.

Оцубо смята, че Руската федерация сега е много привлекателна за инвестиции.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!