Израелската Rafael търси партньори в България за новите бойни машини за армията

Израелската държавна компания Rafael Advanced Defence Systems Ltd., която се включи в търга за нови бойни машини за Сухопътните войски на България, вече води преговори за индустриални партньорства у нас, заяви пред журналисти в Израел главният ѝ изпълнителен директор Йоав Хар-Евен.

Дружеството е част от търга за доставка на 150 машини за Сухопътни войски на Българската армия. Поръчката е на стойност 1,46 милиарда лева, срещу които трябва да получим поне 90 бойни и 60 спомагателни бронирани машини, които ще бъдат достатъчни за три батальона. Крайният срок за подаване на оферти е понеделник.

Rafael участва като доставчик на мултинационалното дружество с мажоритарно американско участие General Dynamics European Land System (GDELS). Израелската компания произвежда куполи и цялостни решения за интеграция на хибридни оръжейни системи SAMSON, противотанкови ракети SPIKE, защитни системи, комуникационно-информационните решения BNET, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана и други.

GDELS се е ангажирала с доставка на самите машини, като предлага Piranha IVF, а израелското дружество ще произведе куполите. Ако бъде избрано, то ще достави системите Samson Mini MLS за спомагателните машини и Samson 30 ММ за останалите. Компанията вече има готова производствена линия за тях, като в момента изпълнява поръчка за Латвия.

Останалите кандидати за доставка на машини са германската ARTEC с машина Boxer, финландската Patria, която е готова да произвежда машините в България, и френската Nexter Group.

Израелската Rafael има местни производствени линии в Чехия и Румъния, което прави малко вероятно отварянето на нова такава в България.

Все пак Rafael съобщи, че вече води разговори с три български компании: държавната ТЕРЕМ, която ще интегрира всички системи към шасито на машината, „Оптиелектрон“, която е лидер в оптико-електронните системи на Балканите и „Самел 90“, която ще извършва механичните работи. Освен интеграцията и сглобяването, поддръжката на машините в бъдеще също ще се извършва в България.

Главният изпълнителен директор на Rafael посочи, че „като част от Европа, България е много важен пазар“ за компанията и даде заявка за дългосрочно партньорство със страната ни. „Когато влезем в една страна, се опитваме да останем там“, заяви той пред журналисти в офис на компанията в Тел Авив. По думите му, Rafael е готова да предложи и друго въоръжение, включително противовъздушна система. Именно това е и компанията зад популярния „Железен купол“, който пази небето на Израел.

Към момента няма разговори с другите видове въоръжени сили, уточниха от компанията.

Какво предлага Rafael?

Samson 30 MM е най-новият представител на семейството оръжейни системи на компанията. Тя разполага с 30 mm оръдие, 7,62 mm картечница и сдвоена пускова установка за ракетите Spike LR и по-новото поколение Spike LR2. Куполът може да бъде управляван дистанционно, и без войник. Той е защитен от активна и пасивна защита.

Ракетите Spike LR2, от които Германия наскоро е поръчала 11 хил., имат обхват от 5,5 км и точност до един метър, като могат да бъдат контролирани дистанционно. Самите ракети не са част от търга, а ще трябва да бъдат поръчвани допълнително. Очаквано, оръжейната система на Rafael не може да работи с други ракети, освен след сериозни преработки.

Демонстрационно видео на Spike:

Ракетите от семейството Spike се използват от 33 държави по света, като към момента са доставени 30 000, интегрирани на 45 платформи.

Samson Mini MLS предлага подобни възможности, включително установка за ракети и картечница.

Samson Mini MLS


Източник: money.bg

Samson Mini MLS

Те ще бъдат монтирани на машината Piranha IVF, като двете компании вече са работили заедно в доставки за Испания и Чехия. Първите доставки на куполи могат да се очакват след около 24 месеца от евентуалното подписване на договора, уточниха от компанията.

Демонстрационно видео на Samson Mini MLS:

Коя е Rafael?

Историята на компанията започва още през 1948 г., като е създадена като Национална лаборатория. Днес дружеството, което е 100% собственост на израелската държава, има приблизително 8 000 служители и оборот от $2,64 милиарда за 2018 г. Печалбата възлиза на $133 милиона.

Към края на изминалата финансова година компанията има поръчки за $6,78 милиарда и работи по около 600 проекта.

45% от производството на компанията е за износ, а останалата – за израелските въоръжени сили. Около 50 процента от приходите се влагат отново в проучване и разработка на нови продукти в общо 33 центъра на дружеството.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!