събота, юли 13, 2024

Италия очерта план за изплуване от кризата: да увеличи харчовете

Правителството на Италия очерта план за излизане от най-лошата рецесия през последните сто години. Страната смята да разшири публичните си инвестиции и да стимулира растежа, а не да работи за ограничаване на дълга, пише Bloomberg.

Държавните инвестиции ще нараснат до над 3% от брутния вътрешен продукт през следващите четири години от 2.3% през 2019 г.

Министърът на финансите Роберто Гуалтиери заяви, че правителството планира да увеличи разходите за образование, да стимулира частните инвестиции и да вземе мерки за подобряване на конкурентоспособността на Италия.

Инвестиционният план на Италия взема предвид безвъзмездните средства и заемите от програмите за подкрепа на Европейския съюз, които все още предстои да бъдат одобрени.

Около 67 милиарда евро допълнителни инвестиции се предвиждат в транспортната мрежа, а за инфраструктура общо се очаква да бъдат заделени почти 200 милиарда евро.

Правителството заяви, че иска да увеличи разходите за образование с 0,4 процентни пункта от БВП.

Като цяло Италия трябва да изразходва 206 милиарда евро в отговор на кризата през тази и следващата година, финансирайки тези разходи чрез разширяване на бюджетния дефицит със 75 милиарда евро през 2020 г. и 26 милиарда евро през 2021 г., съгласно проект на план за реформи подготвен от правителството на Конте, показват източници на Bloomberg.

Правителството одобри и списък с нови правила и процедури за бизнеса в страната, обхващащи публични търгове, разрешителни за строителство и местни усилия за дигитализация.

Италия залага на модернизацията на страната във всички аспекти – от високоскоростен интернет до железниците и енергията, като се разчита тази стратегия да извади страната от бавния икономически растеж. Това в крайна сметка би трябвало да доведе до намаляване на огромните дългове, които се очаква да нараснат до доста над 150% от БВП през тази година.

Но тъй като Италия вече разчита на европейските институции, за да държи под контрол разходите си по заемите, планът може да предизвика обратен ефект, ако тези разходи се увеличат, насочвайки страната към цялостна финансова криза.

Инвестиционният план е предназначен да намали загрижеността на партньори от ЕС като Холандия и Австрия по повод разточителните разходи на Италия като се покаже за какво са предназначени парите.

Допълнително ограничаване на разходите само би осакатило допълнително държавата, която вече се насочваше към рецесия преди пандемията и е една от най-силно засегнатите от коронавируса в Европа, обясняват от правителството.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!