петък, юли 19, 2024

Инвеститорите чакат „бедствие“ в отчетите на компаниите за второто тримесечие

Компаниите в Съединените американски щати се готвят да покажат отчетите си за тримесечието, в което ще бъде записан най-големият спад на печалбата от кризата от 2008 г. насам, оставяйки инвеститорите да търсят светлината в тунела, пише Reuters.

Сезонът на отчетите неофициално започва във вторник, когато някои от най-големите американски банки ще дадат информация за трите месеца. Анализатори очакват компаниите от S&P 500 да отчетат спад на печалбата от 43,9% спрямо същия период на миналата година. През първите три месеца на 2020 г. намалението бе 12,8%.

Ако прогнозите се окажат верни, това ще е вторият най-голям спад поне от 1968 г. насам. Само през 2008 г. той бе по-голям: 67% през четвъртото тримесечие на годината. „Смята се, че резултатите за второто тримесечие ще бъдат общо взето бедствие“, казва Вили Делвиш, инвестиционен стратег в Baird.

Заради това и на Уолстрийт вече гледат към по-напред в бъдещето. S&P 500 се търгува при 22 пъти бъдещите печалби, докато при върха през февруари множителят бе 19.

Очаква се печалбите да се възстановят през 2021 г., но инвеститорите търсят знаци за обръщане на тренда още сега. Проблем за инвеститорите е и че много компании изтеглиха прогнозите си. Макар и не толкова зле, прогнозите за третото и четвъртото тримесечие също не са розови. Анализаторите прогнозират 24,7% годишен спад за третото тримесечие и 13,1% през четвъртото. За първите три месеца на 2021 г. се очаква скок от 12,4%.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!