петък, юли 19, 2024

Играчките най-често попадат в подадените сигнали за опасни стоки, гласи доклад на ЕК

Играчките са най-често срещаната категория продукти (29% от общите уведомления), за които има подадени сигнали за опасни стоки. Това показва последния доклад на Европейската комисия, базиран на регистациите в системата за предотвратяване или ограничаване на продажбата на опасни продукти на пазара, т. нар. „система за бърз обмен на информация“.

Втората категория е за моторни превозни средства (23%). На трето място са електрически уреди и оборудване (8%). Козметиката, дрехите, текстилът и модните артикули, както и артикулите за грижа за деца и детското оборудване също имаха голям брой сигнали.

Според докладът броят на действията, предприети от властите след сигнал, нараства от година на година, достигайки 4 477 през 2019 г. в сравнение с 4050 през 2018 г.

„Системата за бързо предупреждение е достъпна 24 часа, 7 дни в седмицата, като поддържа информацията за течението и нашия единен пазар в безопасност. Както видяхме от доклада за 2019 г., се провежда рекордно ниво на работа за защита на потребителите от опасни продукти и потенциални вреди. Освен това Комисията работи с държавите-членки за увеличаване на тестването на продуктите. Тази работа доведе до добавянето на допълнителни 75 продукта чрез нашата система за бързо предупреждение от края на миналата година“, заяви Дидиер Рейндерс, комисар по правосъдието.

Основни констатации на доклада

През 2019 г. власти от 31 страни-участнички в системата за бързо предупреждение са обменили около 2 250 сигнала за опасни продукти чрез системата, което предизвика 4 477 последващи действия. Това представлява увеличение с 10% от миналата година и 63% от 2015 г. насам. Действията, предприети от изтеглянето или унищожаването на даден продукт от дистрибутори и търговци на дребно, преди да достигнат до потребителите, до припомнянето на опасни продукти от потребителите.

Сред държавите, освен тези ЕС, сигнали са подавани от Обединеното кралство, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Най-често срещаните рискове, свързани с продукт са – наранявания (27%), като фрактури или сътресения. Химическите компоненти в продуктите е втори най-често срещан сигнал (23%), последван от рискове от задушаване за деца (13%).

Има и регистрирани редица нови сигнали от началото на пандемията от коронавирус. До 1 юли има 63 сигнала за маски за лице, 3 предупреждения за гащеризони, 3 сигнала за дезинфектанти за ръце и 3 сигнала за UV лампи („дезинфекциращи пръчици“).

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!