понеделник, юли 22, 2024

Facebook ще плати $52 милиона компенсации на модераторите на съдържание

Facebook се съгласи да плати 52 милиона долара на модераторите на съдържание като компенсация за проблемите, свързани с тяхното психично здраве, причинени в процеса на работа, пише BBC.

Facebook заяви, че използва както хора, така и изкуствен интелект за откриване на публикации, които нарушават политиките на социалната мрежа.

Гигантът увеличи използването на изкуствен интелект и за премахване на вредно съдържание по време на блокирането на коронавирус.

През 2018 година група американски модератори, наети от трети страни, за да преглеждат съдържанието онлайн, заведе дело срещу Facebook за неспособност да създаде безопасна работна среда.

Модераторите твърдят, че преглеждането на насилствени и графични изображения – понякога на изнасилвания и самоубийства, е довело до развитието на посттравматични стресови разстройства у мнозина служители.

Споразумението сега урежда този казус.

Става въпрос за модераторите, които са работили в Калифорния, Аризона, Тексас и Флорида от 2015 година досега. Всеки модератор – както бивши, така и настоящи, ще получат по минимум 1000 долара, както и допълнителни средства, ако им бъде диагностицирано посттравматично стресово разстройство или свързаните с него състояния. Около 11 250 модератори ще имат право на обезщетение.

Facebook също така се съгласи да въведе нови инструменти, предназначени да намалят въздействието от гледането на вредното съдържание.

През януари Accenture – трети изпълнител, който наема модератори за социални медийни платформи, включително Facebook и YouTube – започна да изисква от работниците да подпишат формуляр, с който те признават, че разбират, че работата може да доведе до психически проблеми.

Споразумението идва, след като Facebook търси начини да върне повече от своите човешки рецензенти обратно онлайн след блокирането на коронавируса.

Компанията заяви, че много модераторите работят от вкъщи, но някои видове съдържание не могат да бъдат преглеждани безопасно в тази обстановка.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!