Ericsson плаща глоба от $1 милиард заради обвинения в корупция

Шведският гигант Ericsson се е съгласил да плати над 1 млрд. долара за приключването на разследванията за корупция, посочи американското министерство на правосъдието. Технологичната компания беше обвинена в подкупване на властите за период от много години в САЩ, Китай, Виетнам и Джибути. Общата сума включва наказателно постановление за 520 млн. долара и глоба от 540 млн. долара, които трябва да бъдат изплатени на Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ, предаде Reuters.

От Ericsson са признали, че са съучаствали и с други компании за нарушаването на Закона за корупционните практики на чуждестранните компании в периода между 2000 и 2016 г. поне. Схемата им е включвала изплащането на подкупи и фалшифицирането на отчетни документи.

„Някои служители на някои пазари, много от които са били на ръководни позиции, са действали злонамерено и умишлено не са имплементирали необходимия контрол“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Борхе Екхолм в събота. „Разглеждам това като напълно недопустима и много тревожна глава в нашата корпоративна история.“

Според обвинението от Ericsson са използвали трети лица, за да подкупват правителствени служители, за да запазят бизнеса си. Консултантите са били използвани за създаването на фондове и прехвърлянето на средствата към самите извършители на подкупите.

Признаването на вината на компанията пред властите може да доведе до последващи сериозни санкции, включително отнемане на лицензите ѝ, макар че от Ericsson могат да се договорят с регулатора за въздържането от подобни мерки. От гиганта посочиха, че вече са ревизирали антикорупционната си програма и са предприели мерки за спазването на регулациите.

Ericsson обяви, че е заделила за казуса 1,2 млрд. долара, които по думите на генералния ѝ финансов директор Карл Меландър са осигурени от постъпленията през третото тримесечие. „Макар че тази сума е значителна, мога да потвърдя, че ще сме способни да се справим със свързания с нея отлив на средства благодарение на средствата, с които разполагаме.“

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!